Može li vas Facebook obavijestiti kada netko napravi screenshot vašeg sadržaja?

U eri kada velike kompanije obećavaju više privatnosti, ne treba nam puno da shvatimo da naši podaci nisu tako zaštićeni kao što mislimo.

Ipak, neke društvene mreže su implementirale mjere po kojima će nas obavijestiti ukoliko netko iznevjeri dato povjerenje i napravi snimku ekrana (screenshot).

Snapchat će, primjerice, poslati takvo upozorenje ukoliko druga strana to učini tijekom dopisivanja, a Instagram ukoliko je u pitanju jednokratna videosnimka.

A što je s Facebookom? Je li ova platforma nudi neki vid zaštite ili upozorenja ukoliko netko napravi snimku ekrana dok gleda naš profil ili razmjenu poruka?

Kada su u pitanju profili, odgovor je neFacebook vas neće obavijestiti kada netko napravi screenshot. Kada podijelite nešto javno na svom Facebook profilu, bilo tko može napraviti snimku ekrana kako bi sačuvao sadržaj. Drugim riječima, dobro razmislite šta ćete podijeliti putem svog profila, jer ne možete biti sigurni gdje će vaši podaci završiti, čak i da ih obrišete, piše Dnevni avaz.

Facebook koristi gotovo polovica svjetske populacije

Međutim, iako Facebook ne radi ništa po pitanju profila, kompanija je ipak poduzela neke korake kada je u pitanju razmjena poruka.

U nedavnom ažuriranju svoje Facebook Messenger platforme, Meta je uvela novu funkciju nestajućih poruka, koja automatski briše razmjenu u roku od 24 sata. Ako netko pokuša napraviti snimku ovih nestajućih razgovora, Facebook Messenger će vas o tome obavijestiti.

Nažalost, obični razgovori ne nude isti vid zaštite. Ukoliko želite zaštititi svoju privatnost, korištenje funkcije nestajućih poruka je jedini način, a to znači žrtvovanje povijesti razgovora.

Iako ne možete spriječiti nekoga da napravi snimku ekrana vašeg sadržaja, rizik možete umanjiti zaključavanjem svog Facebook profila. To osigurava da samo netko s vaše liste prijatelja može vidjeti ono što dijelite.

Kada zaključate svoj profil, niko ne može vidjeti vaše fotografije ili objave osim ako ne prihvatite njihov zahtjev za prijateljstvo. Preporučuje se, naravno, da provjerite svoju listu prijatelja i uklonite svakoga koga ne poznajete.

Kako zaključati Facebook profil?

Da biste spriječili nepoznate osobe da pristupaju vašem Facebook profilu i prave snimku ekrana vaših fotografija ili objava, pratite korake ispod da biste zaključali svoj profil.

Otvorite Facebook aplikaciju na svom pametnom telefonu i dodirnite svoju sliku kako biste otvorili svoju profilnu stranicu.

Upozorenje građanima BiH: Na Viberu aktualna zloupotreba broja telefona

Dodirnite izbornik s tri točke i izaberite opciju “Podešavanje praćenja”.

Kliknite na opciju “Centar za privatnost”, a zatim izaberite “Provjera privatnosti”.

Facebook će vam ponuditi više stvari koje možete poduzeti, a savjet je da prođete kroz svaku kako biste bili sigurni da ste se što bolje zaštitili.

(www.jabuka.tv | Foto: Unsplash)

1 komentar

  • Nezz kojo krc tre a obavijestiti 😄 kad vec ides objavljivati svasta u javnost onda nek koristi tko kako hoce. Zato i jest javni sadrzaj. Uprotivnom odes u postavke i tamo ima lijepo tko moze vidjeti moj sadrzaj kliknes samo ja i rjesen problem. Ne moras brinuti onda da ce ti ga netko screenshotati.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.