Može li trag novca istražitelje dovesti do tvrtki u BiH?

U Hrvatskoj je u tijeku velika policijska akcija u slučaju Agrokor.

No, postavlja se pitanje može li trag novca istražitelje u Hrvatskoj dovesti do Agrokorovih tvrtki u BiH, i eventualne odgovornosti pojedinaca u ovoj zemlji. Prema dostupnim informacijama, niti jedna istražna institucija u BiH ne provodi istragu u ovom predmetu, javlja N1.

Na upit u Tužiteljstvu BiH provode li radnje u ovom predmetu ili su organi susjedne Hrvatske tražili određene informacije ili pomoć, odgovor iz ove institucije je glasio “bez komentara”.

Također, govori se i o tome da bi Ivica Todorić mogao potražiti zaštitu od eventualnoga pravnoga progona u Hrvatskoj, u nekoj od zemalja regije. Odvjetnica iz Sarajeva, Senka Nožica, rekla je za N1 da u slučaju da Todorić ima/dobije bh. ili srbijansko državljanstvo, onda te zemlje ne izručuju svoje državljanje.

“Međutim, BiH ima sporazum s Hrvatskom i Srbijom o međusobnom izručivanju osoba optuženih ili osumnjičenih za ratne zločine ili organizirani kriminal. Tako da, u slučaju da se gospodin Todorić odluči doći u BiH, to mu nije jamstvo da neće biti isporučen”, kaže Nožica.

Prvi uhićenici u slučaju Agrokor poslijepodne bi trebali biti dovedeni na razgovor u zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, nakon čega bi tužiteljstvo trebalo odlučiti hoće li i zbog kojih kaznenih djela protiv njih pokrenuti istragu.

Prema do sada dostupnim podacima u ponedjeljak prijepodne uhićeni su Ivan Crnjac, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić, Tomislav Lučić, Damir Kuštrak i Mislav Galić.

Svi oni bili su članovi uprave ili nadzornoga odbora posrnuloga koncerna, u čijoj je upravi, prije dolaska izvanrednoga vladinoga povjerenika Ante Ramljaka, bilo sedmero članova.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

  • Sve su to ratni profiteri,svoj fenig nisu uložili,sve je to lovušina rvackog puka i divite se i dalje veća budala većoj.

  • Vlasnici firma(profiterskih)su “istureni igrači”,pa tako ako nešto pođe po zlu,oni idu u zatvor,a ne “politički pokrovitelji”.Oni koji su pošteno stekli i firme i bogatstvo ne trebaju strahovati ali profiteri….hm…da im cijeli narod kaže da su pošteni ,badava je,kad oni sami znaju kako su počeli…..

  • U bivšim socijalističkim zemljama tajkun označava osobe, koje su u vrijeme privatizacije i uvođenja tržišta kapitala stvorili bogatstvo i mrežu poslovnih veza, financijske moćnike koji su se obogatili naglo bez novca i rada na sumnjiv način; novopečeni bogataš.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.