Motivirajuća priča iz BiH: Sestri donirala bubreg

U mnoštvu negativnih vijesti stiže nam motivirajuća priča u kojoj je pobijedio život.

Naime, prvi put u povijesti Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu uspješno je urađena nesrodna transplantacija bubrega. Značajna je i po tome što je to sedma po redu transplantacija koja je u ovoj godini urađena u zdravstvenim ustanovama u BiH. U jednoj od njih novu priliku za život Travničanki Ameli, dala je njezina sestra.

Borbu sa bolešću Amela je počela prije 15 godina, a posljednjih osam bila vezana za aparate dijaliznog centra u Travniku. Život je to bez života, priča dok se prisjeća godina na dijalizi, koja joj je održavala život, ali uvelike narušila zdravlje. Priliku za ozdravljenje dala joj je njezina nesebična sestra, ponudivši bubreg.

Baš je bila slaba, i jednostavno, toliko je volim, toliko sam joj željela pomoći da uopće nisam razmišljala hoću li ili neću, to je bio moj krajnji cilj, priča za Federalnu televiziju Jasminka Dautović.

Svoju humanu odluku realizirala je prošli mjesec i tako sestri spasila život, a samo mjesec dana nakon operacije one su se, kažu, već oporavile. Nadaju se da će njihova priča motivirati druge koji žele pomoći oboljelima. Operacija, kažu, nije strašna, puno je bolniji gubitak voljene osobe. Za neusporedivu kvalitetu života i novu šansu, Amela je neizmjerno zahvalna.

To se ne može opisat’. Mislim svatko bi za svoga tako nešto uradio, ali ne postoji način da se nekome zahvali, a da se oduži to ne postoji. Nije to stvar ni hrabrosti, to je više stvar ljubavi i želje da nekome svom pomogneš, kaže za FTV Amela Čizmić, transplantirana pacijentica.

Ova transplantacija posebno je značajna po tome što ju je izveo stručni tim liječnika sarajevskog Kliničkog centra, kažu iz Udruge transplantiranih. Nakon zastoja u doba pandemije, u ovoj godini na ovom i Kliničkom centru Tuzla, izvršeno je sedam transplantacija. U prvoj nesrodnoj izvršenoj u ponedjeljak, opet je Travničanka mužu produžila život.

Sarajevo je u ponedjeljak ispisalo povijest. To je prva nesrodna supružična transplantacija u Kliničkom centru. Što nas jako jako veseli i raduje. I ne samo to, to je u zadnja tri mjeseca već treća transplantacija u Sarajevu, jedna je bila kadaverična druge evo sa živih donora, smatra Tomislav Žuljević, predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH.

Dok pozitivne priče o sretnom kraju nakon transplantacija stižu iz Travnika, više od 2.000 pacijenata u Federaciji je na dijalizi, od kojih bi 700 moglo biti transplantirano, čeka na svog donora.

A jedna godina na dijalizi, košta koliko i transplantacija. Umjesto što razvijamo transplantacijski turizam koji odnosi novac u druge zemlje, poručuju iz Udruge, trebamo se vratiti transplantacijama u BiH. A posljednjim primjerima smo pokazali da znamo i možemo.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.