Mostarski studenti mogli bi na ulice zbog školarina

Oštre reakcije stižu ovih dana od studenata nakon najavljenog poskupljenja školarina na pojedinim fakultetima na Sveučilištu u Mostaru.

Studenti poručuju kako će izaći na prosvjede ”kakve BiH do sada nije vidjela”.

Jedan od studenata na mostarskom Sveučilištu objavio je na svom Facebook profilu komentar, kojim poručuju ”kako je Sveučilište tu radi studenata”.

”Samo se usudite. Ja vam garantiram da ćete imat studentske prosvjede kakve BiH nije vidila. Još ćete i smanjit školarine stoko halapljiva. Da vam ne triba možda još koji Audi ili BMW, kakav apartmančić ili odijelo ili sat…? 900 KM? Koliko ja tribam puta ustat u 5 ujutro, crnčit k’o budala od sunca do sunca da bi se vi mogli zaje*avat i razbacit fakultetskim novcima.

Ako ćemo tako onda bolje da Sveučilište i ne postoji. Shvatite da ono nije tu radi vas nego radi nas niti ste vi tu bogom dani. Mi vas plaćamo i od nas živite. Šta mislite o tome da vam bojkotiramo uplatu skolarina na par mjeseci? Pa pocrkali bi od gladi. Šta nam to date za te naše novce? Raspale učionice bez računala i projektora? Knjige, opremu nužnu za praksu i obrazovanje, geografske karte i sl.(ako ih uopće ima) tri dana starije od Biblije? Pošto vam je gotova diploma? Mozda bi me došla manje nego da redovno studiram i plaćam…

Znanstveni podmladak, asistenti vam crnce za 20 KM po satu i to vam ne pada na pamet mijenjat, profesori nam donose testove i materijale koje ne možeš citat jer kopir aparat crka ima godina dana… Jok, triba dignut skolarine, puno se krade, a malo se uplaćuje. Dovukli u “upravu” desetke besposličara da kao i vi paraziti zive od našega novca. Lažirate podatke o broju studenata, ćinite razno razne malverzacije, izvlačite novce na nezamislive načine, uništavate jedan od nosećih stupova našega nacionalnoga korpusa u BiH. Ja krv propišam dok iskupim tih 1.500 KM za skolarinu, a vi to “maznete” za pet minuta. Jer jbga triba platit večere i team buildinge…

Ne dam vam ni kune više, a vi me probajte prisilit pa cemo vidit dokle ćemo. Dosta vas bolan vise. Imate li imalo obraza i suosjećanja? Znate li vi koliko vas je malo, a nas preko 10 000. Da se i četvrtina našega broja organizira i ujedini protiv vas i vašeg bezobrazluka zamislite samo šta bi se moglo dogodit… Neće vas nikakva politička pozadina ni Bog dragi spasit koliko god vi mislili da ste nedohvatljivi. Što bi reka nas svit: “Mrš””, stoji u objavi studenta Tomislava Zelenike.

Podsjetimo, nedavno je pisao da će, ukoliko Vlada Republike Hrvatske i županije Federacije BiH koje sufinanciraju Sveučilište u Mostaru ne uplate u skorom vremenu određena sredstva, prema procjeni 10 milijuna KM, najvjerojatnije doći do poskupljenja školarina odnosno semestra.

O ovome je bilo riječi na 102. sjednici Znanstveno-nastavnog vijeća Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru čiji je Studentski zbor na Facebook stranici obavijestio studente da neće doći do najavljenog poskupljenja promocije sa 150 na 200 KM, no da je ona ipak poskupila za 20 KM te sada iznosi 170 KM.

Također, su ih upozorili da je predložena cijena semestra od 900 KM od akademske 2018./2019.

(Bljesak.info)


58 komentara

 • Na ulice nego što,je li to standard,plaće porasle 100 posto pa da ova gospoda diže cjene bez izi jednog argumenta..Sebi dižu standard,a kukaju samo.Vidite u profesora aute,nekretnine,njihove živote bračne i izvanbračne.Za sve love ima.Studenti bojkot,upisa,nastave dok se cjene semestra ne vrate na isto…Oni od vas i svih nas žive a ne mi od njih…

 • Treba ispitati FPMOZ sta se tamo radi, zato nemate nista. Treba ispitati i pojedine kopirnice, ali stvarno ih dobro provjeriti pa cete znati gdje ste.

 • Definitivno se više isplati ići studirati u Hrvatsku. Jeftinije je, a na raspolaganju su domovi, menze i resursi na fakultetima kakve Mostar neće moći imati ni za pedeset godina. Sveučilište u Mostaru je na neki način postalo privatno Sveučilište koje je skuplje od privatnih fakulteta u regiji. Na kraju se sve vrti oko love i uplata studenata, a malo toga oko znanja. Održavanje pojedinih studijskih grupa pomoću gostujućih profesora je čudnovato.

 • Da to je stoka halapljiva nikad im nije dosta. Pogledajte ko se sve zaposljava od sestre sinovi ne jedan vec da troica. Otvaraju se kafici u prostorijama fakulteta. Sram da ih bude, stoka nezasitna. Zene pojedinih profesora vozaju aute koji su u vlasnistvu fakulteta, sramota dokle vise, a to sve studenti placaju. A tek pojedini djelatnici sto se izrabljuju, dok pojedine dame sjede i uzivaju. Stidite se. Mozete raditi sto hocete ali necete dokle hocete, gube jedne

 • Kakav Mostar. Sve živo se plaća, još malo pa će i zrak naplaćivati. Mili moj Zagreb. Studiram besplatno dok god učim i sve polazem na vrijeme, imam menzu, studentski pokaz, dom i sve. Četvrti izlazak na ispit ne plaćam, ne plaćam nikakve gluposti, vađenje potvrda ili bilo kakvih drugih dokumenata. Živim i studiram. Puno lakše živim i studiram ovdje nego da to isto radim dole. Samo za novce koji se u Mostaru plaćaju kao školarina ja u Zagrebu mogu dugo i dobro živjet.
  Neki privatni fakulteti u Zagrebu su gotovo u cjenovnom rangu s mostarskim fakultetima. To je čisti apsurd. Budite malo pametni pa olaksajte roditeljima plaćanje studija i otiđite u Hrvatsku.

  • Nije tako lako otic u RH. Da je, svi bi isli i ne bi kukali kako im je ovdje skupo. Za gore ipak treba poloziti drzavnu i zadovoljiti neke kriterije za svaki faks, dok ovdje ne postoji ucenik koji ne moze upisati nesto. Znaci, da je najveci propalica, postoje smjerovi koji jednostavno primaju svakoga.. Ma koje pare mogu to platiti hahahahha

   • Pa naravno da nije lako otići u Hrvatsku jer moraš sjest i ucit za državnu maturu i prijemni ako ga fakultet ima. Dok u Mostaru na fakultete upada svatko. Gledam rezultate sa strojarstva, kako možeš osobu koja je kroz cijelu srednju školu imala matematiku i fiziku 2 upisat na fakultet, kako možeš očekivati da će ona završiti fakultet? Naravno ima iznimki, ali većina ljudi s takvim ocjenama ne završava fakultet. Nije ih briga kakva je reputacija faksa i cijelog sveučilišta, bitno je samo da se uzmu pare od školarine.
    Redovno studiram i moj faks od mene osim 250kn za indeks i upis u prvu godinu nije dobio ni lipe..
    A ovo šta se događa u Mostaru je sramota. Deri po narodu, neka. Samo dizite cijene pa ćete ostati bez studenata

    • Ovo što se tiče školarina na Sveučilištu u Mostaru, nije ok. Na današnji standrad to poskupljivati je suludo. A što se tiče upisa na fakultet i polaganja ispita, i ovde student koji nema vezu mora učiti da bi se položio prijemni i upisalo se na fakultet, te kasnije polaganje ispita i upisa godina. I ovde redovan student ne plaća puno fakultetu, a nautobusne mjesečne karte do Mostara nisu tako skupe. A tko ima vezu za faks upada, isto kao i u Zg, i kasnije sređuje ispite… A što se tiče studiranja gore, nije to baš tako jeftino, tko stalo jede u menzi.. ima i u mo studentski dom i menza, možeš jedno vrijeme.. U Hrv je sve skuplje nego ovde, koliko ovde košta večernji izlazak, koliko u zg. Nema potrebe ići studirati u Zg,pored Mo, osim ako nešto ovde nema. I gore tko ima vezu sređuje se sve, sjećamo se ekonomskog i prometnog faksa. A što se tiče privatnih fakulteta,tu idu djeca od tajkuna,i nemogu se te školarine porediti s ovim.Logos,Fakultet međunarodnih odnosa i diplomacije,Ckm u Mo i Sveučilište Hercegovina u Međugorju,to su školarine po 5 tis km.A logos je pun,od hercegovine,dalmacije,bosne,diplome mu se mogu nostrificirati i u hrv,.Tu ide tko se nemora misliti ni za novac,ni za posao.

     • Pričaš gluposti, odmah ću ti reći da je u europskim okvirima (svjetskim pogotovo) sveučilište u Zagrebu smeće, ALI je riječ o sveučilištu u pravom smislu te riječi…

      Ovo u Mostaru ne znam kako bi se trebalo zvati, ali svakako ne sveučilište. Od ovih fakluteta koje znam (uglavnom tehnički), stanje je katastrofalno. Gostujući predavači iz Zagreba, Splita i Zadra dolaze na tjedan-dva svakih mjesec-dva dana, a nastavu studentima drže asistenti. A koliko čujem, vježbe (a i predavanja) znaju držati studenti! Pa to je nevjerojatno. O kvaliteti koju tamo studenti dobiju dovoljno govori da većina koja se prebaci u Zagreb iz Mostara padaju ispite kao na traci, a često i ne uspiju položiti razliku od nekoliko predmeta da bi upisali npr. diplomski studij.

      Sramota!

 • I u Hrvatskoj i Sarajevu na državnim sveučilištoma za redovne studente se ne pkaća ništa a za 300 kuna imaš smještaj u domu i hranu ,pokaz za vožnju i ostsle pogodnosti za studente.
  Pa treba se upitati ako novac daje Hrvatske 10 000 milijuna onda zašto skupe školarine više su školarine nego na privatnim fakultetima u Sarajevu, mostaru,
  Međugorju…?
  Treba ukinuti školarine i osloboditi studente ovog nameta ili otići u Zagreb jer studiranje u Mostraru je najskuplje na svijetu jer nemaju studenti ni hranu, ni prevoz, učila skromna, kopiranja, kompjutere….Svaki dan autobus moraš platiti 7 KM a ako ćeš doći kući ručati onda još 7 KM.
  kad je ovako studentima Hrvatska pomaže samo onim koji studiraju u Zagrebu i Hr. Dobiju st. Dom, hranu, pokaz…a evo mnogi su dobili i stipenfije od grada Zagreba oko 1500 kuna i mogu dobro živjeti kao studenti u Zg.

 • Korupcija i nepotizam, u ovo vrijeme možemo reći da sveučilištem vladaju obitelji, svi svoje zaposlili- zetove, nevjeste, djecu, supruge-muževe, tetke, strine, rodice, a po koja baka i dedo, a da su primili na posao nekog od vrhunskih studenata, NE, nisu im rodbina i nisu u stranci, mogu i zanatlije biti profesori i k tome još doktori, katastrofa društva u punom obimu što nam se već kao narodu obija od glavu. Privatne škole nisu ništa gore ako znamo da je ovako na državnom sveučilištu

  • zato sto su bili lijeni poloziti drzavnu maturu ili se provlacili kroz srednju, nisu ucili, pa im je jedini izbor Mostar gdje upada svaka baba

  • U Zg, odnosno na Hr fakultetima treba pokazati nekakvo znanje da upišeš fakultet, a ovde samo lovu donesi i postaješ student, te još privatni fakulteti i škole uradili totalnu katastrofu, svaka budala ima završen fakultet … :/

 • Da odlični studenti ali i doktori znanosti mladi koji su sve u roku i sa odličnim završili i kao doktori znanosti su nezaposleni a na Sveučilište primaju rodbinu i prijatelje i sa 60 godina žibota sve rodbiju, kumove i prijatelje stranke.

 • Koja bagra..u što se to.sve pretvorilo..u jedno veliko ništa i obično sranje..ko da ih je briga što su naučili i jesu li naučili..nego samo pare..fuujj.

 • E pa neka. U postupku sam prebacivanja na Sveučilište u Zagrebu. Jedvo čekam kada se prebacim kako ću im fino prosvjedovati. Taman da se iživim za svu nepravdu koju su počinili i svaku marku koju su mi bez ikakvog razloga izvukli iz džepa

 • privatne fakultete-odmah ukinuti,a za ove nase profesore,t.k.z.velike hrvatine,sto nam obaraju djecu po 10-2o puta,a istovremeno pustaju djecu,guzonja i jebivjetara,pod hitno organizirati peticiju,da gospoda,odmah ostane bez posla, pa onda neka kopaju smilje,neka vide , kako je, jadnim hrvatskim majkama i ocevima,koji se trude i muce, koji daju svojoj djeci,crno ispod nokta,da bi ih izveli na pravi put i dabi im dali,bar komad -posteno,ali posteno, zaradjenog kruha-moji dragi studenti, neka vas dragi bog cuva , a ovi nasi, profesori, hrvatski ,katolicki,koji vas maltretiraju i koji vam ne daju da budete,europski gradijani i intelektualci,neka znaju i upamte, onu nasu krscansku,prah,si bio i prah ces ostati-profesore ne idi malen ispod zvijezda,tko macem, bije-macem biva ubijen AMEN,hvaljen isus i marija

 • privatne fakultete-odmah ukinuti,a za ove nase profesore,t.k.z.velike hrvatine,sto nam obaraju djecu po 10-2o puta,a istovremeno pustaju djecu,guzonja i jebivjetara,pod hitno organizirati peticiju,da gospoda,odmah ostane bez posla, pa onda neka kopaju smilje,neka vide , kako je, jadnim hrvatskim majkama i ocevima,koji se trude i muce, koji daju svojoj djeci,crno ispod nokta,da bi ih izveli na pravi put i dabi im dali,bar komad -posteno,ali posteno, zaradjenog kruha-moji dragi studenti, neka vas dragi bog cuva , a ovi nasi, profesori, hrvatski ,katolicki,koji vas maltretiraju i koji vam ne daju da budete,europski gradijani i intelektualci,neka znaju i upamte, onu nasu krscansku,prah,si bio i prah ces ostati-profesore ne idi malen ispod zvijezda,tko macem, bije-macem biva ubijen AMEN,hvaljen isus i marija

 • mande jesil ti na nekom privatnom omladino na vama je budućnost ne daj te se da vas deru kad ste prohodali na vama je budućnost nemojte biti otrcani kao ovi dosad leziljebovići i pljačkaši

 • Nikom ne preporučujem studiranje na Sveučilištu u Mostaru. Kvaliteta obrazovanja je loša, a cijena semestra sve viša i viša. Posao profesora rade asistenti, dva najteža ispita ti stave isto jutro kako bi studenti što više padali i kasnije plaćali ispite ili obnavljali godinu. Tko god može, preporučujem mu da ide dalje. Osim toga, studentski život u Mostaru je loš. Stanarine su sve više i više, grad Široki Brijeg jedini uz Ramu nije uplatio doprinose za prehranu studenata u studentskoj menzi (za studente iz Širokog Brijega i Rame) obrok je 5 KM, a za ostale studente 2,50 KM.
  Studiranje u Hrvatskoj: besplatno studiranje ukoliko ste stekli uvjet za redovan upis godine, obrok u studentskoj menzi 6,50 kuna (što je manje od 2 KM), mogućnost rada preko student servisa uz satnice 20 kn i više, priznatiji fakulteti, na velikom broju fakulteta dobijete i diplomu na engleskom jeziku nakon završetka fakulteta, mogućnost razmjene studenata, većeg broja stipendija, kvaliteta obrazovanja kao i kolegijalnost profesora i asistenata daleko bolja nego u Mostaru. Iskreno, ne poznajem nikoga tko je zadovoljan sa studiranjem na Sveučilištu u Mostaru.

 • SVI POSTENI STUDENTI, NA ULICE,PETICIJA,OVE KOMUNJARE SKINUTI S PLATNE LISTE,VI MOZETE I DRZAVU SRUSITI,SAMO NAPRIJED, NACI CE SE PRAVIH I ODGOVORIH RODITELJA, KOJI CE STAJATI UZ VAS, JA PRVI,A IMA I STRASBURG- NAD POPOM IMA POP,AMEN

 • Ja platio diplomu 100 KM, otada svake godine skuplja za 10/20 KM 😀
  nece bit 200 KM vec ce doc do 500 al pomalo, neosjetno, neprimjetno
  Racunica:
  Kad mogu dat 150 KM, što im je problem dat jos 20 pa nek bude 170,
  Dogodine ce bit da zaokružimo na 200 KM,
  pa ce bit 210KM


  i tako u krug dog nedođu do 500KM, samo je pitanje hoće li tu stati,
  dokle će ići tkz.”psihološka granica”!?

  • Aaa dosli su oni i do 500! Ako ti treba diploma žurno, prije promocije to trebas platiti 500 KM. Živa istina, meni trebala pa sam odustala zbog cijene. Tuljak, diploma i dvije kopije 500 KM, sramotno!

 • Sta laprdate mnogi ne svi.Najveci jad i nepravda su privatni fakulteti i tamo se razni tupani scepaju diploma i sa 50 godina ih ima.Ukinit pod hitno sve privatno i srednje skole i fakultete.Kako mozete bezobrazno pisat o profesorima i nastavi ako ne znate . Imam troje studenata i zadovoljna sam .Ako su naucili i prodju , a ako nisu padnu pa ce drugi put vise ucit.Jedino se slazem da je skupo jer nije lako s jednom placom troje skolat,ali uleti ponekad i rodbina ,a i kredit otplacujemo i nadamo se poslu kad zavrse ili ovdje ili vani negdje.Zivite u zabludi da je Zagreb raj.Bolje provjerite sta djeca rade i uce li kad kazu da uce .Ima ih u Zg po tri godine prazan indec isto kao i u Mostaru.Dakle ako ne polazu do djece je a rijetko kad do profesora .To sam rekla na osnovu svoje djece.

  • Djelomično ste u pravu, ali u Zagrebu studenti dobivaju kvalitetnije obrazovanje pa se uz manje truda da nešto položiti.
   Na FPMOZ-u prolaz kod pojedinoh profesora ovisi iskpjučivo o njihovom raspoloženju, a ne znanju.
   Glavni razlozi zbog kojih se zgrožavam: 1) visoka cijena školarine 2) kvaliteta obrazovanja na niskoj razini 3) kvaliteta i cijena studentskog života u Mostaru na niskoj razini

 • Studenti na ulice,prosvjedi,ima vas dosta i tražite svoja prava…Ovo je harač nad vama a i roditeljima…Ovo sveučilište u Mostaru je na tom nivou da se broje upisani učenici ,,glave,,i množi cifra koja je potrebna za upis,lova..Tu je sva matematika,domoljublje itd.Po čemu je onda ovo državno,kad je privatizirano tko i sve ostalo.Zato profesori,prodekani,dekani voze aute od 100 000.150 000km,imaju stanove,apartmane na moru,nekretnine od Dubrovnika do Zagreba,kako je li od plaće možda…Treba li ih imenovati,pobrojati poimenice…Daj prevršili ste svaku mjeru,dokle ta pohlepa i grabežljivost…

 • Nece oni niđe!!! Iz dva razloga. 1) Jer nema tko organizirati, to bi trebao organizirati studentski zbor, a ZNA SE da su zborovci tu samo da vjezbaju kako biti uhljeb. 2) Jednostavno im se neda, takvo smo društo, svi samo govore “trebalo bi”, a nitko nikad ništa ne poduzima.

 • Fakulteti postali privatni. Kadrovi obiteljski. Rolexi se kupuju za podmićivanje kako bi se postalo dekan ili slično. Tuga. profesori rade za nešto više od tisuću maraka, a neki bliski politici po deset tisuća.

 • Nikada me profesor nije zakinuo za ocjenu ako sam naucio.
  Nikada nisam trazio da prodem ako nisam isput spremio.
  Danas roditelji i rodbina pojedinaca znaju vise id profesora koliko je student naucio.
  A znam da profesor na faksu PMF ima 1200 Km placu..
  Skolarina je visoka ali studiranje nikada nije bili jeftino.
  Pola mojih kolega koji pricaju da rade cijelo ljeto (cast iznimkama) stavljaju na sebe samo “radnu masku”a ne idu nigdje raditi a i ne uce bas previse..
  A diplomu bi htjeli svi sto upisemo.

 • Zene pojedinih profesora vozaju aute a koji su u vlasnistvu fakulteta. To se moze a u Rodocu studenti lome noge u dvoranama u kojim ima i miseva, zmija da ne nabrajam kakve sve zivine. Pitam se gdje su toliki novci kad kazu stavili fasadu. Nisu oni stavljali nikakvu fasadu vec samo malo rupe pokrpali i obojili obicnom bojom. Sram vas bilo kome sipate lug u oci.

 • Citajuci ove komentare mislim se sta je ovim ljudima i gdje studiraju kad je tako GROZNO U MOSTARU.
  Jeftinije bolje obrazovanje i studiranje ,kvalitetnije dobijete u Hrvatskoj ..
  Ali u Hrvatskoj se ne moze bas lako pronosati indeks po faksu i zavrsiti za mjesec dana ili ne bapusati ni slivo u testu i poloziti i jos se hvaliti kako nisi naucio i prosao jer si maher za prepisati.
  A nije dovoljno niti poznavati profesora da prodes.
  Samo dodite u Zagreb ili Zadar..

 • De ne seri ! Ako se igdje kupuje i trguje to je u Zagrebu.Gledali ste afere na tv o kupovini anatomije itd ili novcem ili …jos gore.Ajde je kupi u Mostaru nek ti je Bog caca.

 • Dragi moji studenti!Borite se vi i smanjenje broja studenata i zatvaranje pojedinih fakulteta ,za koje zakonom ne pistoje radna mhesta u nasoj drzaviA nema danas bas mnogo deficitarnih zanimanja,u nasoj drzavi! Kod nas se zaposljavaju samo podobni a ne sposobni!Vidjecete kad dodete na biro ko se zapislhaca!Dok ste jos studenti borite se za svoja prava!Docemo i mi roditelji koji smo dali crno ispid nokta da nam dheca zavrse i sad godinama cekaju poso a na njihova mjesta dolaze trgovci Kad ih tate zaposle onda im naknadno pribave diplomuVidjecete sve kad zavrsiteI nama roditeljima pzca srce za vamaNajprije dok berete cmilje da nama olaksate uplatit upisninu a kad zavrsite fakultete ,onda opet berete smulhw!I mi roditelji ,idemo s vama na prosvjede!Bicemo uz vas!

 • Ne kradu profesori, seljačine, krade HDZ. Koliko je ZHŽ uplatila za sveučilište, a kakve su im obaveze. Lopine, bezobrazne, lopovske, koje narod iznova blagosiva da kradu. Milijoni nestaju iz proracuna i nitko nista. Mi smo sramota i kreteni. Ova županija je prokleta glupošću i jednoumljem naroda. Ovce blejave

 • Drage kolegice i kolege, na ulicu!
  Dokle god treba. Bez vas nema
  Ni njih. Ne razumijem inertnost i fraze: “ah, tako je”
  Shvatiti morate da ONI ovise o VAMA. Ulica i bojkot! Iz prve ruke- isplati se!

 • Sve bitnije promjene jedino vi dragi studenti možete pokrenuti. Kako imate želudac ovo više gledati i tolerirati. Njima za odvojeni život 800 KM(da mogu plaćat kurve) a vama za semestar 900. I potrudite se pa malo ispitajte tko to je u Mostaru na besplatnom školovanje. Ovom bezobrazluku nema kraja. Mafija i politika upravlja 90% s kadroviranjem na sveučilištu! Sve ovo se tiče najviše vas dragi moji studenti, osim ako i vi niste riješili napustiti ovu dolinu suza!

 • Selekcija u startu..Pogledajte tko je na medicini do sada i tko je među inim koji su upisali i ove godine.Ima tu dobre djece i vrijedne ,ali bgm .ima i razmaženih derišta kojima se tatice ulizuju vlasti, naftašima itd. Ovo je za žestoki lom.

 • Ovo što se tiče sređivanja upisa na fakultet i ocijena. Zagreb u tome prednjači. Tko uči, uči i u Zagrebu i Mostaru i Beču i u Sarajevu i bilo gdje… A tko sređuje, sredit će ga svugdje, jer ima poznanstvo ili novac. Nema potrebe danas ići bilo gdje studirati, pored Sveučilišta u Mostrau, jer ima skoro sve tu, tko će učiti… A ovo za školarine nije u redu… studenti dignite se. Nek se više uključi ovih 5 Županija s hrvatskom većinom koje su osnivači Sveučlišta u Mostaru, hercegovačkoneretvanska,zapadnohercegovačka,hercegbosnaska,srednjobosanska i posavska županija, nek redovito financiraju, a i općine s tog područja isto tako svoj dio.

 • Situacija je potpirena s istoka.Od istoka, bre.
  Basnoslovne skolarine, uvjeti minimalni.
  Bezobrazluk frapirajući.
  Udara se na fakultet koji je uzanca budućnosti svakog unormaljenog društva.
  LJudi koji kritički i zdravorazumski misle, nisu potrebni izgleda. Pa ih je nužno hitno maknuti, financijskim zmajevima na uplatnicama, lošom izvedbom nastave, sitnim trčarijama. Od fakulteta koji treba biti prvi medju jednakima stvara se fakultet slučaj. Hrvatima u BiH treba umuknuti gubicu jer su naviknuli i jer je trebaju razvezati oni s istoka, bre.

 • Protestirajte pred zupanijama koje ne placaju svoje obaveze prema fakultetima.,
  studenskom domu , bolnici…i mizemo nabrajati puno toga.
  lakse bi bilo nabrojiti sta placaju.
  svoje depove pune sigurno.
  Podite ispocetka

 • Za onog sto pita ciji sam…
  zavrsio matematiku i radim u skoli kao profesor.
  Ne zavidim asistentima na faksu niti bi to bio jer su oni totalno potcjenjeni i skroz lose placeni za svoj rad.

 • Cijena semestra od 900 Km, je preskupa. Svake 3, 4 godine, mic po mic. To nije u redu. A što se tiče samog studiranja na Sveučilištu u Mostaru, sve ok, nama iz okolnih mjesta, Čitluk,Široki Brijeg,Čapljina i sam Mostar, je to extra, imaju autobusne linije cijeli dan, blizu, a i ovima malo iz udaljenijih mjesta što su u studentskom domu ili privatno, Posušje,Neum,Ljubuški,Livno, i dalje.. šta im fali, volja ih otić kući za vikend ili 1 mj, po želji, studentski život u Mo super, studiji i prof su ok, dođi da vidiš. A ovo za sređivanja, pa gdje toga nema… tko ima vezu. A čiji roditelji rade za plaće od 1000 km, kako će i otići na studij u Zg, ili srediti nešto, upis ili prolaz, hmm..

  • Studij u Zagrebu je besplatan ako ostvariš minimalno 55 ECTS pa je zapravo ukupni trošak studiranja svega nešto malo viši nego u Mostaru, a kvaliteta obrazovanja viša. Autobusne linije nemaju cijeli dan, pogotovo vikendima. I studentski dom i stan treba platiti, isto kao i u Zagrebu. Tako da… Nikome tko ne mora ne bih preporučio studiranje u Mostaru, osim ako nema izbora.

   • Cijela Hercegovina, od neuma do livna, svih 10tak mjesta, je dobro povezana s mostarom, postoje dosta dobre autobusne linije, a za okolna mjesta imaju cijeli dan. Iz Širokog Brijega svako 2 h, od jutra od 7 do navečer do 15 do 8 zadnja linija miškić busa iz mo, a i iz okolnih mjesta ulaze na kolodvor šb, grude,posušje,tg i livno. Subotom je rijeđe, a i tko subutom ima predavanja, a ko i ima to je vrlo,vrlo rijetko. Tko će učiti,sticati znanje,truditi se,ima on fakultet 20 tak km od kuće.Kako će nečiji roditelj čili radi za plaću od 1000 km poslati nekog na faks u Hrv. Studirati nešto što ima u Mostaru u Zagrebu, je van pameti, druga je stvar ako nešto nema. A što se tiče sređivanja, tko ima vezu, sređuje svugdje, tko nema ili nije od tog, on uči, bit će dobar kadar.

 • Studenti izađite na prosvjede! Nemojte dopustiti da vas smatraju ovcama i da mogu s vama raditi što hoće. Fakultet je tu za vas i imate pravo zahtjevati kvalitetno školovanje i cijene koje su u skladu sa životnim standardom. Cijene će se i dalje dizati ako vi ne reagirate.
  Studenti se doživljavaju samo kao potrošači i kao oni koji daju novac. A taj novac se opet koristi za bogaćenje pojedinaca. Tu nije bitno znanje i kvaliteta obrazovanja. Probudite se i borite se za pravednije društvo!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.