Mostarski strip vikend okupio veliki broj autora i gostiju

Dvodnevni festival stripa “Mostarski strip vikend”, koji je ove godine okupio rekordan broj umjetnika iz svijeta stripa, otvoren je u subotu u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Riječ je o šestom Strip vikendu koji je ove godine najjači po broju autora, službeno ih je 24 a neslužbeno preko 30, a oni dolaze iz Italije, Španjolske, Francuske, BiH, Srbije, Hrvatske… Svi autori su i ove godine uradili plakate s motivom Mostara koji su već izloženi i mogu se vidjeti, a obilježavamo i 60 godina izlaska prvog stripa o Zagoru jednom velikom izložbom.

Imamo i trojicu autora Zagora i svi oni koji vole tog strip junaka moći će dobiti crtež s posvetom. Ulaz je besplatan, crteži su besplatni i pozvao bih sve zainteresirane da dođu, kazao je Dubravko Šimić, predsjednik Udruge ljubitelja stripa iz Mostara “MoStrip” koja je organizator Strip vikenda.

Cilj ovog druženja i manifestacije je, kako dodaje, promocija i popularizacija strip-kulture s naglaskom na mlađu generaciju.

Prvenstveni cilj je popularizacija stripa, da skrenemo pozornost medija na strip, ali i da privučeno sve one koji su izgubili čar čitanja i sakupljanja stripova, kao i da mlađe generacije malo odmaknemo od laptopa i mobitela te privučemo papirnatom izdanju i čitanju. Nadamo se da smo u tome uspjeli, a sudeći po zainteresiranosti, po našim dječjim radionicama i izložbama, mislim da u tome svake godine napredujemo, naglasio je Šimić za Fenu.

Jedan od ciljeva je i privući mlade u svijet stripa

Osim uživanja u izložbi radova gostujućih autora, tijekom cijele manifestacije bit će nezaobilazno crtanje i potpisivanje autora za posjetitelje, druženje s maskotom festivala “Mostarkom”, nagrađivanje najsretnijih posjetitelja i još dosta zanimljivosti.

Festival stripa u Mostaru obogatit će i ekipa iz grupe “Dubioza kolektiv“ koja će publici predstaviti svoj prvi strip naslova “Dubioza kolektiv i čarobna kokoš”, a počasni gost festivala bit će Jean-Christophe Thiabaud, savjetnik za kulturu i suradnju pri Francuskom veleposlanstvu i direktor Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.