Mostarski gimnazijalci izradili sapune i poklonili ih staračkom domu

“Kako do zdravlja i higijene – gimnazijalac uči mene” naziv je projekta koji učenici mostarske Gimnazije provode, a koji podrazumijeva na nastavi izrađene prirodne sapune, namijenjene onima čijem zdravlju korona najviše prijeti.

Sapune su gimnazijalci poklonili korisnicima mostarskog Doma za stare i nemoćne osobe, navodi FTV.

U kabinetu kemije u mostarskoj Gimnaziji radna je atmosfera. U tijeku je završni čin – pakiranje sapuna za distribuciju. Napravljeni su ranije – ovim učenicama taj posao spada u omiljeni dio nastave, priznaju.

Bilo nam je jako zanimljivo i usput smo stekli dosta samopouzdanja, postali smo otvoreniji i zbližili smo se s profesorima, priča Nejla Kaminić, učenica 2. razreda.

Drugi razred je i Nejla Količić.

Drago mi je da smo mogli iskoristiti teoriju koju smo naučili na nastavi u praksi prilikom izrade sapuna u projektu. I svakako – drago mi je da smo uspjeli naučiti nešto novo, rekla je.

Priliku pretvoriti teorijsko u praktično znanje dobili su zahvaljujući servisnom učenju – nastavnoj praksi koja se u Gimnaziji Mostar provodi već drugu godinu zaredom. U projekt ih je uvela tuzlanska MIOS Interaktivna otvorena škola. Kako je cijela priča počela tijekom pandemije, izbor je bio lagan – željeli su se fokusirati na higiijenu i očuvanje zdravlja. Kemija i biologija poslužile su kao osnova. Profesorice Sanja Novaković i Amela Selimić prenijele im potrebna znanja i vještine.

Profesorica Selimić objašnjava.

To je zato što nam otvara neke nove vidike u obrazovanju. Učenici postaju kreativniji, komunikativniji, interakcija između učenika i samih profesora je bolja. Nudi praktični dio uz teoriju, ističe.

Lani su prirodne sapune, pod sloganom “Peri ruke i uzmi igračku bez muke”, izrađivali za djecu mostarskih vrtića. Poklanjali su im također u Gimnaziji 3D printom rađene igračke.

Djeca su se jako obradovala i tako smo ih potaknuli da što više peru ruke, naročito zbog situacije s koronom, govori Leina Tanović, učenica 4. razreda.

Ideja je mostarskim gimnazijalcima priskrbila čak međunarodno priznanje, u natjecanju koje je projekt podrazumijevao i koje obuhvaća središnju i istočnu Europu. Dalo im je to krila da nastave i u ovoj školskoj godini. Asortiman su proširili – sad su, uz čvrste, pravili i tekuće sapune. Ovoga puta poklanjaju ih svojim starijim sugrađanima. Starački dom prava je adresa, i to ne samo zbog činjenice da je koronom starima i iznemoglima ugroženo zdravlje.

Više znači ta društvena komponenta samog projekta, to jest njihovo druženje sa starima, taj posjet nakon dvije godine od ove pandemije i zatvaranja, ističe Mirza Drežnjak, direktor Doma za stare i nemoćne osobe Mostar.

Susret s mladima doprinio je tako zdravlju starih na više načina – i zbog korisnih poklona i zbog pjesme koju su im dali.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.