Mostarski fundus Milivoja Uzelca izložen u Splitu

U suradnji s Hrvatskim domom hercega Stjepana Kosače iz Mostara, u ponedjeljak je u splitskoj Galeriji Dioklecijan Muzeja Grada Splita otvorena izložba uglednoga hrvatskoga likovnoga umjetnika Milivoja Uzelca, na kojoj je izloženo 15 slika i bilježnica s njegovim grafikama, među kojima i dio iz francuskoga opusa kada je živio u Parizu i južnoj Francuskoj.

Kustosice izložbe su Danijela Ucović, povjesničarka umjetnosti iz Društva povjesničara umjetnosti Hercegovine,  i Nela Žižić iz Muzeja Grada Splita, javlja Fena.

Uz njih, tekstove za katalog izložbe napisala je Dajana Šudić Karačić, koja je na otvaranju istaknula kako izložba predstavlja 15 umjetničkih djela eminentnoga hrvatskoga umjetnika Milivoja Uzelca. Još za života želja mu je bila darovati svoja djela rodnom Mostaru, što je 1981. godine napravila njegova supruga Josephine Marie Lefevre, te su slike postale dio fundusa umjetnina Galerije kraljice Katarine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, dodala je.

“Slike Milivoja Uzelca po prvi se put izlažu izvan granica Mostara, a time se i po prvi put predstavlja dio fundusa umjetnina Galerije kraljice Katarine. Izuzetno nam je drago što se izložba postavlja upravo u gradu Splitu. Većina slika je ulje na platnu, dok je autorova tematika širi spektar, pa tako imamo obradu mrtve prirode, pejzaže, aktove, portrete, intimne prostore i gradske prizore. Ono što je značajno u sklopu našeg fundusa je bilježnica s autorovim skicama koje su izrađene grafitnom olovkom, a inspirirana je hercegovačkim ustankom koji se vodio u razdoblju od 1875. do 1878. godine, što je pokazatelj umjetnikove vezanosti za mjesto odakle je potekao i proveo rano djetinjstvo”, kazala Dajana Šudić Karačić.

Žižić: Posebnu nacionalnu vrijednost imaju crteži hercegovačkog ustanka

Nela Žižić iz Muzeja Grada Splita, u sklopu kojega se nalazi Galerija Dioklecijan, rekla je kako su posebno privilegirani što su ugostili izložbu Milivoja Uzelca zato što je to prvo njegovo predstavljanje u gradu pod Marjanom jer se to nije dogodilo ni za njegova života, ali ni poslije.

Kao važno je naglasila to što se predstavljaju djela iz njegova francuskoga opusa kada je živio u Parizu i južnoj Francuskoj. Djela su to ne samo nepoznata široj publici, nego nisu poznata ni ljubiteljima djela Milivoja Uzelca koji uglavnom poznaju njegov opus nastao između 1919. i 1923. godine, kada je zajedno s praškom četvorkom svojim ekspresionističkim radovima krojio povijest hrvatske umjetnosti.

“Posebnu nacionalnu vrijednost među djelima koja se izlažu na ovoj izložbi, imaju crteži hercegovačkoga ustanka koji na određeni način simboliziraju povezanost autora s njegovim rodnim krajem, ali i sa širim zavičajem u kojem se on oformio kao osoba i kao umjetnik, ali i u kojem je naslikao svoje najbolje radove koji spadaju u sam vrh nacionalne i europske umjetnosti”, dodala je Žižić.

Milivoj Uzelac rođen je u Mostaru 1897. godine, a umro je u francuskom Cotignacu 1977. godine. Izložba u splitskoj Galeriji Dioklecijan otvorena je do 3. veljače 2017. godine, prenosi Fena.

(www.jabuka.tv)
2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.