Mostarski diplomandi: Ne idemo iz svoje domovine!

Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru, najstarija visokoobrazovna ustanova u Hercegovini, ovih dana nizom manifestacija proslavlja 41. godišnjicu od svoga osnivanja. Tako je u subotu u Sportskoj dvorani “Midhad Hujdur Hujka” upriličena svečana promocija nove generacije od 739 novih diplomanada, koji su svoje diplome stekli u protekloj akademskoj godini. Među njima su i 23 magistra znanosti.

Nemaju dilemu

Iako je na sceni negativan trend odlaska mladih iz BiH, pogotovo nakon diplomiranja, brojni diplomandi Univerziteta u Mostaru jednoglasno su u izjavi za Avaz.ba rekli:

Mi ostajemo ovdje!

Diplomirane pravnice Mirna Avdić i Amina Marić kazale su da nemaju dilemu otići ili ostati, jer žele živjeti u svojoj domovini, zasnovati u njoj obitelji i naći zaposlenje u struci. Smatraju da je to itekako moguće, samo ako postoji volja.

Ako se borimo, imamo vjeru i volju i nešto što nas toliko veže za ovu zemlju, onda nema dileme. Treba ostati i stvarati sebi nešto bolje, jer ako nastavimo odlaziti i ako se nitko ne bori, posebno mi, mladi, dozvoljavamo ovim starijima da ostanu i vladaju onako kako oni žele. Stanje se na taj način nikad neće promijeniti, istaknula je Mirna.

Ni njezina kolegica Amina ne planira otići iz BiH, jer smatra da u njoj ima mjesta za sve.

Svatko tko želi, može sebi i ovdje nešto stvoriti. Ja želim ovdje osnovati obitelj i naći posao u struci, dodala je Amina.

Elvedin Jazvin iz Konjica diplomand je Agromediteranskoga fakulteta, a u međuvremenu je upisao i master studij. Ni on ne misli ići iz svoje zemlje.

Sigurno je da je stanje na terenu loše, ali promjene su moguće i mi, mladi, smo tu da mijenjamo stanje, da svoje sutra učinimo boljim, kazao je Elvedin.

Brojne prilike

Vernes Pendić iz Mostara diplomand je Fakulteta informacijskih tehnologija. On je već našao zaposlenje, a nude mu se i neke druge šanse.

Sigurno ostajem ovdje, jer ovdje imam mnogo prilika za posao. Mogu reći da mi je činom diplomiranja pao veliki kamen sa srca, prije svega zbog mojih roditelja, koji su mi plaćali fakultet, dodao je Vernes.

Rektor Univerziteta Sead Pašić čestitao je svim diplomandima, poželio im brzo zaposlenje u struci te ih pozvao da nastave školovanje na ovoj visokoobrazovnoj ustanovi, piše Avaz.

Pašić: Pokazali snagu

Ponosni smo što smo izveli još jednu generaciju studenata, prvostupnika i magistara. Promoviranjem ove, kao i svih prethodnih generacija, mi iskazujemo ispunjenje društvene uloge Univerziteta. Ove brojke i ova prepuna dvorana na najbolji način demonstriraju snagu i vitalnost našega Univerziteta i naše društvene zajednice, naglasio je Pašić.

U sklopu obilježavanja 41. godišnjice 17. veljače će biti upriličena i svečana promocija 51 doktora znanosti.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.