Mostarski deponij uskoro bez dozvole za rad

Direktor JP Deponija d. o. o. Mostar Abdulrahman Bećirović ovih dan je poslao pismo Gradskoj upravi Mostar u kojem prijeti raskidom ugovora s komunalnim poduzećima, piše Večernji list BiH.

Prema upućenom dopisu, postojeći ugovori odnose se samo na deponiranje komunalnog otpada, a trenutačno je samo polovina materijala koji se dovozi na deponij u kategoriji komunalnog otpada. Ostatak se odnosi na kemikalije, lijekove kojima je istekao rok, animalni otpad, klaonički otpad.

I sve se odlaže kao komunalni otpad. – Tijekom posljednje kontrole Federalne uprave za inspekcijske poslove od 11. svibnja upozoreni smo kako bi, ako nastavimo s ovakvim načinom rada, izdana Okolišna dozvola mogla postati upitna, navodi Bećirović u dopisu gradskim vlastima Mostara i komunalnim poduzećima.

Pozadina priče

Ipak, upućeni tvrde kako je priča mnogo dublja od one koju pokušava predstaviti Bećirović. Naime, nad poduzećem JP Uborak otvoren je stečajni postupak. Riječ je o poduzeću koje je ranije upravljalo starim deponijem, a novi je prebačen pod JP Deponija d. o. o. Mostar.

– Postavlja se pitanje što će biti s potraživanjima koja ima Uborak prema komunalnim poduzećima. Izgleda kako je volja pojedinaca da se ona jednostavno ponište i tako izbrišu milijuni maraka dugovanja komunalnih poduzeća.

S druge strane, priča JP Deponija ide prema cilju da se drastično poveća cijena deponiranja otpada. Sve će to dovesti do situacije u kojoj će porasti cijena odvoza otpada za građane Mostara, što znači kako će oni platiti cijenu tih “igara”, govore nam naši sugovornici. S obzirom na to da otpad iz cijele Hercegovine završava u Mostaru, onda se dolazi do zaključka kako bi odvoz otpada poskupio za sve općine i gradove u Hercegovini.

Službeni podaci pokazuju kako ipak nema potrebe za povećanjem cijena.

Posluju s dobiti

Naime, Javno poduzeće Deponija je u službenim dokumentima prikazalo kako je ostvarilo dobit od skoro 300.000 KM, tako da se može reći kako tvrtka uspješno posluje i čak ima mogućnost ulaganja u nove projekte koji će bolje zaštiti okoliš nego što je to sada slučaj.

Podaci za 2014. pokazuju kako je dobit JP Deponija bila veća od 500.000 KM, a zašto je za gotovo 50% smanjena u prošloj godini, nije poznato. Inače, priča o mostarskim komunalnim problemima traje već niz godina. Mostar je prije sukoba s početka 90-ih godina bio jedan od najčišćih i najljepših gradova u bivšoj državi, a danas nije ni nalik tome.

Sve podjele u ovom gradu ne mogu biti izlika za prljavo naličje gradskih ulica, otpad koji se prosipa iz kontejnera i ostale slike koje govore kako je Mostar daleko od onoga što je bio nekada. Naši sugovornici ističu kako je ovakvo stanje proizvod činjenice kako je o komunalnim problemima više odlučivala politika nego struka. U prvom redu se tu misli na odluke koje su dolazile od SDA.

Problem koji su stvorili kadrovi ove stranke samo kada je u pitanju Komos, a kasnije i deponij Uborak, s godinama su postali problemi svih građana Mostara. Nažalost, politika je i dalje i više nego upletena u rješavanje komunalnih pitanja, dok struka strpljivo čeka da se ti problemi konačno počnu rješavati.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.