Mostarski đaci o ekskurzijama: Problem nije lova, problem je ekipa

Preko 40 posto učenika na ekskurziju nosi preko 200 eura.

Zanimanje za ekskurzije u mostarskim srednjim školama je manje nego prethodnih godina. Zbog toga sve više škola na ekskurziju ne odlazi samostalno, nego učenici iz više škola zajedno odlaze na putovanja.

Razlog zbog kojeg manje učenika ide na ekskurziju, naravno, prvenstveno leži u financijama. Naime, prosječan turistički aranžman košta oko 600 KM po osobi plus džeparac, te naravno odjeća i samo spremanje za ekskurziju.

Plaćanje na rate

”Sinova nas je ekskurzija izašla oko tisuću KM. Platili smo gotovo 600 KM agenciji, plus smo mu dali da ima oko 300 KM uz sebe. Prije ekskurzije na novu odjeću i hranu smo potrošili 100-150 KM. Sreća, ekskurzija se mogla plaćati u ratama, inače ni moj sin ni mnogi ne bi išli na ekskurziju”, ispričala nam je majka jednog srednjoškolca.

”Kad vi pogledate oni pola putovanja provedu u autobusu i putovanja jesu skupa, ali što ćete. Ako već roditelji imaju novca, neka djeca idu”, dodala je.

Unatoč tome što se financije navode kao razlog neodlaska na ekskurziju, mnogi učenici trećih ili četvrtih razreda imaju malo drugačije razloge za propuštanje ovog putovanja.

Važnija ekipa od novca

Bljesak.info je proveo online istraživanje na 50-tak učenika o ekskurzijama koje je pokazalo kako 38,5 posto učenika ne želi ići na ekskurziju zbog ”ekipe koja ide”, 30,8 posto učenika ne ide na ekskurziju zbog financijske situacije, 7,7 posto učenika ne ide na ekskurziju jer štedi za nešto drugo, dok 23,1 posto ima druge razloge neodlaska na ekskurziju.

Naše istraživanje je pokazalo kako učenici na ekskurziju odlaze zbog zabave, njih 46,5 posto, te zbog toga što vole putovati – 30,2 posto. Njih 18,6 posto vjeruje kako im je ovo jedina prilika da upoznaju nova mjesta. Manje od pet posto na ekskurziju odlazi naučiti nešto o destinaciji na koju idu.

Nose i preko 200 eura na ekskurziju

Od ispitanih učenika 11,6 posto njih na ekskurziju odlazi s manje od 100 eura. Od 100 do 200 eura na ekskurziju će nositi 44,2 posto učenika.

Isto toliko njih će na ekskurziju nositi preko 200 eura.

Kako nam je rečeno iz Ministarstva znanosti, obrazovanja znanosti kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije, škole su realizatori ove izvannastavne aktivnosti.

”Prema važećim zakonskim odredbama Ministarstvo nije imalo donijeti podzakonski akt koji regulira pitanje organizacije i realizacije izvanučioničke nastave, te isti nije donesen. Škole su, kao realizatori izvanučioničke nastave ovo pitanje regulirali svojim propisima. Ministarstvo u Odluci o kalendaru rada srednjih škola propisuje obavezu škola da sve oblike izvanučioničke nastave planiraju u Godišnjem planu i programu rada škole”, rečeno je za Bljesak.info iz Ministarstva.

U neslužbenim razgovorima s profesorima smo saznali kako škole interno donesu odluku o vremenu odlaska na ekskurziju. Na odlaske na ekskurziju naravno utječe mišljenje roditelja, učenika.

”Saslušaju se učenici, roditelji i onda se odluči koja je najbolja destinacija i vrijeme za odlazak na ekskurziju. Gledamo na obim školskog gradiva koji imaju u trenutku odlaska na ekskurziju, poklapanje s blagdanima i slično”, objasnili su nam profesori.

Pojedini profesori ne žele voditi djecu na ekskurziju

Kažu kako dosta roditelja ne želi poslati dijete na ekskurziju jer nije zaslužilo.

”Imamo učenike koji ma roditelji ne daju da idu na ekskurziju zbog loših ocjena i vladanja. I tu se ne radi samo o dečkima, nego i o djevojčicama. Škola se uglavnom slaže da problematični učenici ne idu na ekskurziju”, rekli su nam profesori i dodali kako ima i profesora koji ne žele voditi učenike na ekskurziju.

”To je prevelika odgovornost, vi morate 24 sata dnevno misliti za 50 učenika. Gledati piju li alkohol, jesu li svi na broju, je li ikome muka u autobusu. Osim toga, privatne obaveze treba ostaviti na sedam dana”, zaključuju profesori.

(www.bljesak.info)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.