Mostarska zračna luka pregovara s Air Dolomitima i WizzAirom

Lokalne vlasti u Mostaru razgovarale su s avioprijevoznicima Air Dolomiti i Wizz Air o potencijalnom uvođenju letova ovog ljeta.

Vjeruje se da je s dva prijevoznika postignut načelni dogovor koji bi rezultirao njihovim dolaskom ako grad da subvencije, izvještava Ex-Yu Aviation.

Hercegovačko-neretvanska županija, čiji je Mostar dio, dala je nešto više od osam milijuna KM za razvoj Zračne luke Mostar, a početni milijun KM uplaćen je ovaj tjedan. Sredstva će omogućiti gradu da stimulira dva prijevoznika.

Županije će platiti dodatni milijun kasnije ove godine, s tim da će još dva milijuna KM biti osigurano 2023., odnosno 2024. godine, piše Indikator.ba.

Air Dolomiti je talijanski regionalni prijevoznik i podružnica Lufthanse s glavnim čvorištima Frankfurt i München.

Aviokompanija je ranije izrazila interes za opsluživanje regije preko Ljubljane i može se pohvaliti flotom od 15. Embraerovih zrakoplova.

S druge strane, Wizz Air ima baze u Sarajevu i Tuzli, a također održava operacije iz Banja Luke. Lokalne vlasti u Mostaru već su sklopile ugovor s Eurowingsom o vraćanju sezonskog poslovanja iz Dusseldorfa 30. lipnja, koji će trajati do kraja kolovoza. Prijevoznik će također dobiti naknadu za letove.

Zračna luka Mostar se proteklih godina trudila privući kupce i teško je pogođena pandemijom koronavirusa. Njegov glavni izvor prometa – europski čarteri koje služe vjerskim hodočasnicima – gotovo je izbrisan. U 2021. zračna luka je opslužila samo 1.940 putnika.

Potpuno operativna zračna luka je od strateškog interesa. U proteklih šest mjeseci vrijedno smo radili na pregovorima o novim rutama koje su potrebne za povezivanje Mostara s europskim destinacijama. Funkcionalna zračna luka omogućit će nam da u potpunosti iskoristimo prednosti našeg geografskog položaja, rekao je nedavno gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

(www.jabuka.tv)4 komentara

  • Mjesto gdje HDZ uhljebljuje podobne i pere milijune…. Sudbina poznata. Kad su uspjeli Aluminij ugasiti i opljackati sto ocekivati od ove propale ustanove..

  • Da sam ja zadnju ploču izlio kad su oni dočekali zadnji avion mogao bih pregovarati samo sa prolaznicima da mi daju koju kunu! Od koji oni para godinama pregovaraju i od “pregovaranja” dile plaću?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.