Mostarska gorka svakodnevica: Evo kako je bazen ojadio život obitelji Soldo

Mostarac Danijel Soldo iz naselja Podhum i njegova obitelj su jedne od žrtava nefunkcionalne vlasti u rodnom gradu.

Zbog nelegalno sagrađenog bazena ispod prozora njegove kuće kompletna obitelj je izgubila privatnost, a da bi bilo još gore gradnjom objekta su potkopani temelji kuće u kojoj žive, na što je u više navrata Soldo ukazivao gradskim vlastitima Mostara. Ali, uzalud.

Ja ne znam na koji način se mogu izboriti s ovim problemom, pa sam odlučio zatražiti pomoć medija i javnosti iznijeti priču koja je život meni i mojoj obitelji učinila neugodnim, započinje za Klix.ba Soldo priču o svojoj noćnoj i javnoj mori.

Bazeni su u vlasništvu brata i sestre koji žive u Luksemburgu i Firenci, koji su prije nekoliko godina na posjedu pored njegovog napravili kuće s apartmanima, ali kako naglašava svi su problemi počeli prije dvije godine kada su krenuli s izgradnjom bazena.

Čim su počeli s izgradnjom bazena ja sam reagirao i kontaktirao Inspekcijsku službu Grada Mostara. Tada je stvarno inspekcija došla i napravili su zapisnik. Konstatirali su da je bazen napravljen na površini osam puta četiri metra, dubine od oko dva metra i od vlasnika su zatražili građevinsku dozvolu za bazen, koju nisu nikada ni podnijeli. Kako sam kasnije čuo rečeno je da je izrada dokumentacije u tijeku i ne osvrćući se, nastavilo s unutrašnjim uređenjem bazena. Ja sam ponovno intervenirao, ali mi je iz Gradske uprave Mostara rečeno da unutrašnje uređenje bazena ne spada u nastavak izgradnje, priča Soldo koji je ostao u čudu jer kako kaže izgradnja bazena nikada nije ni legalizirana.

Ističe kao je tu priča stala 2018. godine, jer je bio svjestan da je bazen završen posao.

Danijel Soldo

No prije dvadesetak dana najednom su ponovno počeli radovi pratećeg objekta koji spaja nelegalni bazen s njegovim prozorom, što je kako kazuje šokiralo njega, čitavu obitelj i susjede.

Ponovno je zvao inspekciju službu Grada Mostara, ali ovog puta je dobio odgovor da ne mogu doći, jer nemaju registrirano vozilo, što ga je kako kaže šokiralo, pa je naivno ponudio da on dođe po njih, ali su kaže to odbili.

Tada mi je postalo jasno da oni i ne žele doći niti problem riješiti, kazuje ogorčeni Soldo.

Ističe kako je kuća njegova očevina, i kako su prozori postavljeni tako od pamtivijeka, dok je pradjed još bio živ, te su bili uzdignuti od zemlje preko dva metra, a sada nisu ni 80 centimetara zbog navedenih radova. Kaže kako je prozore čak i sužavao, pokazujući kako je to bilo prije, te govori kako ih ne može zazidati i od kuće napraviti tamnicu, niti više zna što da radi, jer u obiteljskoj kući više nema privatnosti.

Iz bazena se doslovno vidi moj bračni krevet, a moje tri kćerke, koje su odrasle djevojke više se ne mogu u svojim sobama presvući niti slobodno ponašati, ako to nije dovoljno ja ne znam što je dovoljno da bih se netko pokrenuo i nešto napravio, rezigniran je Soldo.

Kaže kako mu jedino predstoji dizanje tužbi, ali je svjestan da je i to dugotrajan proces u kojem pravda kako ističe na žalost ne bude uvijek zadovoljena. Koja je strana priče u Inspekcijskoj službi Grada Mostar, iz Klixa nisu uspjeli doznati unatoč brojnim pokušajima.

No, jedno je sasvim sigurno, bazeni su napravljeni nelegalno, potvrdio je šef Službe za građevinske propise Grada Mostara Zdravko Čuljak.

On je za Klix.ba kazao kako je dobro upoznat s problemima Danijela Solde koji se u više navrata žalio Gradskoj upravi Mostara.

Kaže kako su njegovi susjedi brat i sestra Ćemalović i Kapetanović koji žive u inozemstvu kuće napravili na osnovu građevinske dozvole koju su dobili od Grada Mostara, ali bazene su kako je kazao napravili ilegalno.

Mi smo njima dali dozvolu za gradnju građevinskog objekta, ali su oni bespravno gradili dva bazena, kaže Čuljak.

Ističe da su podnijeli i zahtjev za legalizaciju bazena, te navodi da to još nije riješeno.

Nisu dobili dozvolu i nisu smjeli graditi te bazena, kazao nam je Čuljak navodeći kako nemaju ni odobrenje ni uporabnu dozvolu za to definitivno.

Kad je u pitanju djelovanje inspekcijske službe, kako je objasnio zakon nalaže da inspektor kada izađe na mjesto događaja i utvrdi bespravnu gradnju je dužan upozoriti investitora da podnese u roku od sedam dana zahtjev za izdavanje odobrenja za izgradnju.

Tako u ovom slučaju inspekcija služba umjesto da stavi traku i zapečati radove čeka postupak moguće legalizacije, dok radovi napreduju, premda se sudeći prema trenutnom stanju legalizacija teško može odobriti.

Ostaje pitanje, hoće i nadležne vlasti nakon što se detaljno urede bazeni i popratni objekti, naložiti rušenje kao što se u zadnje vrijeme ruše bespravno sagrađenim objekti po Mostaru ili će obitelj Soldo živjeti bez privatnosti u svome domu, ili će se pak pronaći neko treće rješenje za ovaj problem.

(www.jabuka.tv)


27 komentara

  • Nisi sam Soldo. Ima takvih slucajeva po Mostaru. /Luka Mostar/ kad jedan isti advokat zastupa obadvije strane i onaj ko dadne vise onaj dobije zajednicki ulaz /koji bijo od uvjek /,prema kuci a onaj ko nema odakle dati ide u svoju nekretninu sa obale Neretve. Pare vrte Gdje burgija nece.

 • Bravo Soldo puna podrška , neka to pokuša u Luxembourgu Firenci ,da usporedimo problema radi..tačna je ona narodna za neke umove nepobitna činjenica ,možeš iz sela otići ,al selo iz njih nikada,mlograđani…neka pođe svaki od sebe i razumjeti će svatko ovu situaciju i sa po lule mozga,aj vozdra!

 • Jednostavno se poruci beton platis par tisuca maraka ali onaj armirani saspers u tu nakazu pored kuce i stvar resena

 • ehh urbanizam “grada” Mostara ,idemo redom Leko, Sanja Volenda ,Deronjicka ,Zdravko Culjak i na kraju Beslic

 • Lako je svima nama pričati, nije zgodno kada ti se budala nalači na vrat
  A kada bi soldo njemu samo jedan dan Npr. Bacio spirine (kuhinjski otpad)
  U bazen mogu se kladit da bi čovjek istoga trena završio iza rešetaka
  Tako da sa bezobraznima ne možeš nego bezobrazno

 • E crni Soldo, meni se menscini da si i ti sagradio kucu na mrginju, iako je minimum 3 metra od mrginja, izuzev ako ti vlasnik susjedne parcele dozvoli i potpise da mozes i blize.
  Bice da si sagradio bez dozvole, kasnije legalizira bas od strane tih organa sto im prigovaras i sad problem.
  A obzirom da su ti komsije Cemalovic i Kapetanovic, nije to bilo neizvedivo.
  E tako ce i oni legalizirat, ti ces im potpisat ili kao uzvratnu uslugu ili za male pare.
  A do tad ce i inspekcija skuckat za registraciju. Ili ce ih netko podmazat.
  I vrtjet ce se zemlja ko i prije, sto je nekad pjeva Arsen.

  • da, daa i meni se čini da je gospon sagradio kuću u mrginju. Jbg kako radiš tako ti se i vrati. Ima i po Širokom kuća u mrginju i dosta ih nije poštivalo pravila odmaka od 3 metra, a sad sebi uzimaju za pravo žuganja susjedima što sjede ispred svoje kuće, jer eto Bože oni nemaju privatnosti. Sve bespravno sagrađeno bi jednom trebalo početi rušiti, inače nikad jadu kraja!

 • Imate vi raznih kemalovića i đemalovića ne samo u Mostaru nego na svim stranama ali ono što je zanimljivo da su sve te bogataše (prije 28 godina sirotinju) primile razne bogate države poput Norveške, Švedske, Luxsemburga , Belgije itd …kao ratne prognanike odnosno ja bih ispravnije rekao bjegunce ili dezertere.U svim tim zemljama, napose Norveškoj koja broji veliki broj izbjeglih srba iz RH, pa čak i onih koji su optuženi za teške ratne zločine ,socijalna pomoć je toliko velika, odnosno izdašna , da je veća recimo nego prosječna plaća u Njemačkoj.
  Isto je tako i u Luxsemburgu.
  Zašto ovo pišem?
  Prije desetak godina svi mediji su objavili priču iz BiH, koja se odvijala ponajviše u Hercegovini i dobrim dijelom u priobalju naše lijepe obale Jadrana , odnosno Dalmacije.
  Riječ je bila o brojnoj obitelji iz HERCEGOVINE (MUSLIMANSKOJ), KOJA JE IZBJEGLA POČETKOM RATA U NORVEŠKU.Tamo su svi ti članovi obitelji a bilo ih je preko deset imali mjesečna primanja od norveške države u oznosu većem od dvadeset tisuća eura kao socijalnu pomoć za prognane ili one koji su iz bilo kojeg drugog razloga pobjegli iz svoje matične zemlje.Ukratko za dvadesetak godina koliko su bili tamo, toliko su se po navodima medija obogatili , da su kupili desetak nekretnina u Hercegovini ili Bosni i nekoliko u Hrvatskoj.
  Naravno, kao prognanici kako su sebe predstavljali, malo toga su prijavljivali na sebe i nisu se baš istakli plaćanjem poreza na nekretnine.
  Ukratko kad su se porezne vlasti dohvatile njihove imovine i nekretnina ostali su u velikom čudu.
  S jedne strane izbjeglice u inozemstvu a sa druge strane kupovina toliko nekretnina u vlasništvu obitelji koja je narasla na 20 članova,jednostavno je morala privući pozornost zakona odnosno institucija koje po prirodi posla moraju legalizirane objekte oporezovati.
  Kako je priča završila ne znamo, samo se zna da su bili u posjedu desetak nekretnina i zemljišnih parcela u koje je uloženo nekoliko milijuna eurića.

  Svaka sličnost s ovom gore navedenom obiteljskom traumom je nenamjerna ali uočljiva itekako.

 • Kad odlete za norvešku angažiraj bager i nek ravna al poravnaj sve,neće im više past napamet da grade bez tvog pitanja.

 • Uvijek se može naći krepana mačka,i ubaciti u bazen,nek nagađaju tko je ubacio, želja za kupanjem će vrlo brzo nestati

 • Ti gore štopišeš da ovoga ima i u Širokom (sram te bilo), nemoj to ponoviti. Nema smisla lagati, u Širokom je sve u skladu sa zakonom i urbanizmom. Evo, pogledaj kako su samo zgrade i ostali objekti u svim naseljima i ulicama građene u skladu sa suvremenim normativima.

 • Rodjak ta dinamit nije skup..koji sudovi itd pa sudovi i institucije su za ljude..toje stoka a stoka se kocok udara..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.