Mostarka brončana na 4. Međunarodnoj olimpijadi u mentalnoj aritmetici

Polaznica Škole “Malac genijalac” iz Mostara Iva Martina Kraljević osvojila je treće mjesto na 4. Međunarodnoj olimpijadi u mentalnoj aritmetici, prestižnoj smotri znanja djece i mladih iz 15 država i 182 škole, koja je održana u Beogradu 16. lipnja 2019. godine.

Školu “Malac genijalac” iz Mostara su predstavljali: 2C1: Lana Tikvić, Marko Ban, Adna Gusto i Danis Gusto; 2C2: Iva Martina Kraljević, Anica Kraljević i Irhad Turkić; 2B1: Gabrijela Šunjić; 1B2: Josip Lasta i Tin Maduna te 2B2: Ivona Mandić i Antea Mandić. Djecu su na natjecanju pratili nastavnica Marijana Šušac i članovi obitelji.

Pored Ive Martine Kraljević, valja istaknuti da je Lana Tikvić na 3. Međunarodnoj Olimpijadi koja je održana prošle godine u Beogradu osvojila treće mjesto.

Natjecanje je putem prijenosa uživo preko Facebook-a, dostiglo ukupnu publiku od 43.000 ljudi što pokazuje koliko je veliko interesiranje publike bilo.

Djeca i mladi od 4 do 14 godina, njih 2000, natjecali su se u 36 različitih kategorija Mentalne aritmetike. Proces učenja same tehnike brzog računanja zasniva se na drevnoj računaljci, Abakusu.

Na ovaj način se postižu rezultati poput bolje memorije, koncentracije, vizualizacije, analitičnosti i logike.

U Školu “Malac genijalac” iz Mostara upisi su u tijeku, sve informacije možete dobiti na broj 063 611 411 ili putem Facebook stranice Malac Genijalac Mostar.

Vjeruje se da riječ abak potiče od Grčke riječi abax ili abakon , što znači “tabla za računanje” ili “računaljka”.
Kina je imala značajnu ulogu u razvoju abakusa još od 2400 p.n.e. Abak je poznat kao preteča modernih računala (kalkulatora) i računala.

Najpoznatiji tip abaka je kineski SuanPan. Abak, koji se sastoji od kuglica nanizanih na žice unutar pravokutnog okvira koji je prethodno bio sačinjen od metalnih kugli veličine kamenja, koje su bile nanizane na štapove ili krute paralelne žice pobodene u zemlju. SuanPan, ime kineskog abaka, nosi značenje “tabla za računanje” ili “kamena tabla za računanje”.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.