Mostarcima je ovo običan vikend, oni će na izbore tek u prosincu | Jabuka.tv

Mostarcima je ovo običan vikend, oni će na izbore tek u prosincu

Za razliku od ostatka građana Bosne i Hercegovine Mostarci opet neće na birališta. Za njih je ovo običan vikendni dan koji su iskoristili za kavu, druženje ili pak šetnju s obitelji.

Lokalni izbori u gradu na Neretvi su posljednji put održani prije 12 godina, odnosno 2008. godine, piše Fena.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine odlučilo je da se u tom gradu izbori održe 20. prosinca ove godine.

Tada bi Mostar trebao dobiti novo Gradsko vijeće Grada Mostara, koje je raspušteno 2012. godine, od kada je vlast u rukama administracije na čelu s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem.

Mostarci će tada birati 35 gradskih vijećnika iz šest izbornih jedinica i s posebne jedinstvene liste, a izabrani će potom dvotrećinskom većinom odlučivati tko će biti gradonačelnik.

Izbori za Gradsko vijeće Mostara održat će se po novim pravilima i u skladu s izmjenama izbornog zakona koje je početkom srpnja usvojio Parlament BiH.

Usvajanju je prethodio međustranački dogovor HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA), ali i pritisak međunarodne zajednice, kao i presude Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj: