Mostarce probudila tradicionalna prvosvibanjska budnica

Promenada (budnica, uranak) Hrvatske glazbe Mostar održana je u srijedu 1. svibnja u Mostaru.

Hrvatska glazba Mostara počela je svirati u 6 sati ispred Hrvatskog doma Hercega Stjepana Kosače. Od Kosače dalje se nastavila u ritmu glazbe šetati kroz cijeli grad.

Ovo već izvode u kontinuitetu od 30 godina i to je njihov način da svim građanima čestitaju 1. svibanj – Međunarodni praznik rada.

Kao i ranijih, Hrvatska glazba Mostar ove godine građane Mostara počastila je poznatim djelima zabavne glazbe, kako poznatih stranih hitova tako i domaćih pjesama.

Promenada je krenula ispred Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u 6 sati, a zatim Ulicom kneza Mihaila Viševića Humskog, prema raskrižju kod ‘Doma zdravlja’, zatim ravno prema i preko Staroga mosta do izlaza na Ulicu maršala Tita. Nastavila je Ulicom maršala Tita do raskrižja kod bivše robne kuće ‘Razvitak’, zatim preko Trga ‘Musala’ do raskrižja i ulicom Šantića do raskrižja hotel ‘Ero’.

Glazba je zatim nastavila promenadu Ulicom dr. Ante Starčevića, Ulicom kralja Tomislava i Ulicom Kardinala Stepinca. Promenada je završila na Trgu hrvatskih velikana – Rondo.

Inače, Hrvatska glazba Mostar nastala je 17. svibnja 1889. godine i, zahvaljujući tomu, ima titulu jednog od najstarijih puhačkih orkestara u Bosni i Hercegovini. Prošlo je nešto više od 130 godina od kada je pri Narodnom pjevačkom društvu u Mostaru (kasnije zvanom ”HRVOJE”) formirana i puhačka glazba.

Od tada, do ovih dana, usprkos svim nedaćama, ratovima i drugim nepogodnostima, uspjela se održati. Hrvatska glazba Mostar broji 30 članova, probe se odvijaju dva puta tjedno u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače. Hrvatska glazba Mostar svojim radom i djelovanjem doprinosi afirmaciji kulture u HNŽ-u, čemu svjedoči sve veći broj mladih ljudi koji žele biti dio najstarijega puhačkog orkestra u Bosni i Hercegovini.

Stalan su gost na brojnim smotrama u gradu Mostaru, prvosvibanjskim budnicama, maškarama i raznim humanitarnim događanjima. Hrvatska glazba Mostar privlači velik broj mladih upravo zbog toga što ima svoju Školu glazbe za mlade, gdje svi imaju priliku naučiti osnove glazbe i sviranja instrumenta.

Na ovaj način potiču razvitak kulturno-umjetničkog amaterizma i omogućava mladim ljudima u Mostaru da kvalitetno i usmjereno provode svoje slobodno vrijeme, piše Bljesak.info.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.