Mostarac u svojoj kolekciji ima preko 50 oldtimera

Marko Livaja iz Mostara strastveni je kolekcionar oldtimera. Skuplja ih, ali i restauruira.

U svom posjedu ima preko 50 automobila koji za njega imaju neprocjenjivu vrijednost i koje ljubomorno čuva. Iako ih ima i ‘previše’ , prodaja kaže ne dolazi u obzir. Na isti način razmišljaju i ostali članovi Oldtimer kluba iz Mostara.

Volkswagen Karmann Ghia iz 1969. godine Marko je kupio prije tri mjeseca. Iako ga je 1972. godine imao želju kupiti, sudbina je bila da njegov vlasnik postane tek sa svojih 70 godina.

Ovaj automobil je jako interesantan jer je jedini sportski auto na zračno hlađenje, izdrživo je i radio ga je Volkswagen i nema ih puno. Ja sam ga platio u Kragujevcu 12.500 eura, a u Americi se ne može naći ispod 25.000 eura, kazao je za N1 Marko Livaja.

U kolekciji od preko 50 oldtimera, ima 11 Fića. Najstariji automobil je iz 1950. godine. Marko u njih ulaže i posljednji novac, pa kaže ne postoji cijena za koju bi ih prodao. Emotivno je vezan za njih, restaurira ih i vozi na izložbe.

Bogate kolekcije oldtimera

Ne patim za autima, sad da ja vozim BMW to me ne zanima, ja vozim najjeftinije auto, bitno mi je da se ne kvari, da puno ne troši, a za ovo dam svaki dinar, rekao je.

Poput Markove, bogate su i kolekcije ostalih članova Oldtimer kluba iz Mostara. Zdravko Vidović ima ukupno sedam vozila, a danas je izložio Mercedesa i Renaulta 4, stari pet i četiri desetčkeža. Na čelu je Oldtimer kluba koji baštini kulturu starih automobila, motora i koji ujedno okuplja ljude koji vole družiti se, putovati i razmjenjivati iskustva.

Oldtimeri će 12. put prodefilirati gradovima ŽZH

Nije bit koliko imate skupog oldtimera, bit je koliko vi to volite i velika je razlika između oldtimeraša i kolekcionara. Kolekcionari su sami, a oldtimeraši šire ljubav, pozitivu, sportski duh, mi smo sigurno najveći promotori u svijetu grada Mostara, županije i države BiH, pojasnio je Zdravko Vidović.

Posebna draž

Paralelno s članstvom u FIVA-i , partneri su UNESCO-a, a gaje prijateljstvo sa 150 klubova u svijetu. A da nisu to obični automobili, potvrđuje za N1 Nedžad Kasumović, vlasnik jednog oldtimera kojem poklanja mnogo pažnje. Ističe veliku emocionalnu vrijednost starih automobila, posebno onih koje mladi naslijede od starijih članova svoje obitelji.

Ja to ne gledam kao na pokretninu, nego kao na nešto zaista vrijedno, vidite i sami kako je lijep taj auto. To je posebna draž, treba samo sjesti i vidjeti kako se u njemu fino voziti kako se uživa, rekao je za N1 Nedžad Kasumović.

Oldtimer klub Mostar tradicionalno svake godine organizira veliku reviju oldtimera iz cijelog svijeta koji prolaze kroz Mostar i Hercegovinu, a gradu će kako navode uskoro pokloniti veliki muzej u sklopu kojeg će se naći veliki garažni prostor za automobile, antikvarnica i pub.

(www.jabuka.tv)

7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.