Mostar: Završnica jubilarne obljetnice HVO-a, Hrvati slave borbu za opstanak

Jubilarna, 25. godišnjica HVO-a obilježena je u 42 općine na prostoru BiH, a završnica će biti upriličena u petak i subotu u Mostaru. Političke stranke, obitelji poginulih i braniteljske udruge tijekom proteklih nekoliko dana su za sve poginule u Domovinskom ratu i poraću u 42 općine na području BiH položile po jedan vijenac i zapalile po jednu svijeću u spomen na sve stradale, ali i u znak zajedništva Hrvata u BiH koje se različitim metodama i s više strana godinama pokušava razjediniti, piše Večernji list BiH.

Zajedništvo branitelja

Organizacijski odbor za obilježavanje 25. godišnjice HVO-a pozvao je još jednom sve branitelje na zajedništvo.

Pokažimo zajedništvo na obilježavanju završnice godišnjice HVO-a, kao i sve druge dane u godini, zaboravimo animozitete, budimo bolji jedni prema drugima, međusobno se uvažavajmo jer samo zajedničkim radom možemo očuvati čast i dostojanstvo HVO-a i čistoću Domovinskoga rata”, poručio je Mladen Begić u ime Organizacijskoga odbora za obilježavanje 25. godišnjice HVO-a.

On je naglasio kako završnica počinje u petak u 18 sati otvaranjem izložbe u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača, nakon čega u 19 sati slijedi koncert HRM i klape Sveti Juraj, također u Kosači. Svečana akademija bit će upriličena u subotu u 12 sati u Kosači. Akademiji prethodi sveta misa za poginule i umrle branitelje u katedrali Marije Majke Crkve s početkom u 10.30 sati. Nakon akademije, u 13.30 sati planirano je pučko veselje koje će se održati na parkiralištu HVIDR-e pokraj Kosače.

Zbog svega navedenoga, sutra će u prijepodnevnim i popodnevnim satima kroz uže središte Mostara biti posebna regulacija prometa te organizatori pozivaju sve sudionike u prometu na razumijevanje. Begić je još jednom podsjetio da ova slavna obljetnica osnutka HVO-a budi sjećanje, ponos i zahvalnost prema svim sudionicima u Domovinskom ratu u kojem su se Hrvati borili očuvati ono što je stoljećima njihovo!

“U Domovinskom ratu, predvođeni pokojnim predsjednikom Bobanom, nismo htjeli ništa što nije naše, bili smo u svom Pologu, Mostaru, Kupresu, na svojoj Čvrsnici, Čabulji, Cincaru, Vlašiću, na svojoj Lašvi i Savi, a prije toga na svojim Plitvicama, u svom Vukovaru, svojim Ćelijama, Kijevu, u svom Dubrovniku”, podsjetio je Begić dodavši kako Hrvati u obljetnicama HVO-a nikad ne slave bitke osvajanja, već borbe za ostanak. Podsjetio je i na progon koji doživljavaju hrvatski branitelji u BiH proteklih godina, prenosi Vecernji.ba.

Hrvatske žrtve

“Pokušavaju nam nametnuti kolektivnu odgovornost u monstruoznim optužnicama temeljenim na konstrukciji ‘zajedničkoga zločinačkoga pothvata’ koji se pokušava nametnuti kako zapovjednicima HVO-a, hrvatskom narodu u BiH, tako i u RH”, navodi Begić.

Inače, tijekom Domovinskog rata u RH je 10.668 poginulih i 2915 nestalih te 37.180 ranjenih Hrvata. U BiH Hrvati su imali 9909 poginulih i nestalih te 20.649 ranjenih. “Ukupni hrvatski gubici iznose 23.492 poginula i nestala te 57.289 ranjenih osoba, što sveukupno čini 81.321 stradalu osobu. Od toga, u RH 50.763 ili 62 posto, a u BiH 30.588 ili 38 posto. To je 1,8% od ukupnoga broja Hrvata u RH i BiH, ali broj žrtava (poginulih i ranjenih) u RH čini 1,4% od ukupnoga hrvatskoga stanovništva u RH, a u BiH 4% od ukupnoga hrvatskoga stanovništva.”

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.