Mostar: Većinom glasova usvojen Proračun HNŽ-a za 2017. godinu

Većinom glasova zastupnika u srijedu je Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) usvojila županijski Proračun za 2017. godinu u iznosu od 196,573.310 KM.

Također, Skupština je usvojila i Zakon o izvršenju proračuna HNŽ-a za 2017. godinu.

Premijer HNŽ-a Nevenko Herceg kazao je kako je nakon stabiliziranja javnih financija, Proračun za 2017. godinu po prvi put razvojni i investicijski.

Naime, po prvi put u Proračunu su predviđena poticajna sredstva za poljoprivredu, gospodarstvo, turizam, subvenciju putnika za Zračnu luku Mostar i sl. u ukupnom iznosu od oko 2 milijuna maraka.

– Resorni ministri su zadovoljni opsegom i strukturom, kao i načelnici općina, a nadam se da će u konačnici biti zadovoljni i naši građani – ustvrdio je Herceg.

– Ukoliko budemo imali ovakvu disciplinu i odgovornost prema trošenju proračunskih sredstava postojat će mogućnost za njihovo povećanje i sljedećih godina – dodao je.

Ministar financija u Vladi HNŽ-a Adnan Faladžić naglasio je kako je u fokusu i ove godine saniranje duga prema osnovi izvršenja sudskih odluka, a sredstva su povećana na oko 3 milijuna maraka.

Nadalje, fokus je stavljen i na socijalne kategorije, gdje je planirano oko milijun maraka za eventualno usvajanje Zakona o zaštiti obitelji s djecom.

Također, za 15 posto povećana je stavka za braniteljsku populaciju u sklopu koje je predviđeno i zapošljavanje djece poginulih branitelja.

U novom županijskom proračunu i dalje se najveća stavka odnosi na plaće i naknade troškova zaposlenih u iznosu od 111,224.105 milijuna maraka.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović proračun je ocijenio potrošačkim, kazavši kako nijednu stavku ne vidi kao razvojnu. Njegova najveća zamjerka odnosi se na poticajna sredstva koja, prema njegovim riječima, idu ispod zakonskoga minimuma.

(Fena)

Komentiraj: