Mostar uskoro trajno rješava problem pasa lutalica

Predstavnici Grada Mostara, Fondacije Dog’s Trust u BiH i lokalne nevladine organizacije Animal Care Centar (ACC) potpisali su u srijedu u Mostaru Memorandum o razumijevanju na uspostavljanju Sustava za upravljanje populacijom pasa.

Grad Mostar će biti prvi u BiH koji će uspostaviti i dosljedno provoditi Sustav za upravljanje populacijom pasa, a koji je zasnovan na državnom Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja.

Voditelj predstavništva Fondacije Dog’s Trust u BiH Anel Bećirović naglasio je tom prilikom kako je Sustav za upravljanje populacijom pasa neophodan kako bi se problem s napuštenim psima riješio trajno.

Bez sustava problem pasa lutalica će se produbljivati ili javljati novi tako da je potrebno sustavno riješiti ovo pitanje koje je  goruće u čitavoj zemlji, posebno sa sigurnosnog, ali i ekonomskog aspekta te za sredine koje imaju razvijenu turističku djelatnost, podvukao je Bećirović.

Predsjednica Udruženja Animal Care Centra Emica Ćorić ukazala je na važnost projekta zbog, kako je kazala, seta mjera u provođenju rješenja pasa lutalica koji on sa sobom donosi.

Predstavnici Grada Mostara, Fondacije Dog’s Trust u BiH i lokalne nevladine organizacije Animal Care Centar potpisali su u srijedu u Mostaru Memorandum o razumijevanju na uspostavljanju Sustava za upravljanje populacijom pasa

Načelnik odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić podsjetio je da u gradu već postoji Animal Care Centar, jedini u BiH, koji već zbrinjava pse lutalice, a što je bio preduvjet za sustavno rješavanje tog problema, te da se s druge strane pojavila najveća svjetska organizacija Dog’s Trust sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koja se bavi zaštitom životinja i voljna je pomoći savjetodavno na uspostavi Sustava.

Grad Mostar je stoga prihvatio inicijativu Dog’s Trusta i Animal Care Cetra da se na području Mostara, uz njihovo iskustvo, trajno i sustavno riješi sproblem pasa lutalica, odnosno da se implementira Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u Mostaru, objasnio je Ćorić.

Po riječima veleposlanika Velike Britanije u BiH Matthewa Fielda, velika je mogućnost da se Sustav uspostavi u kratkom vremenskom roku, čime bi se riješio dugogodišnji problem s napuštenim psima na human i troškovno održiv način.

Pitanje napuštenih pasa je prioritet za građane ali i za dobrobit pasa. Drago mi je da će Mostar biti predvodnik u tome i poslužiti kao uzor i drugim gradovima u BiH, poručio je britanski veleposlanik.

U Gradskoj viječnici Grada Mostara upriličena je i prezentacija funkcioniranja suvremenog, samoodrživog, učinkovitog i humanog Sustava za upravljanje populacijom pasa kakvog imaju svi razvijeni centri.

(Fena)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.