Mostar uskoro dobiva 8 milijuna maraka vrijedan obrazovni centar

Derutni prostor mostarskog naselje Rodoč, koji u vrijeme jake bure godinama stoji okićen brojnim vrećama za smeće. za oko dvije godine dobit će suvremeni srednjoškolski centar, osnovnu školu, dječji vrti i ambulantu! Izgradnja suvremeno opremljenog školskog centra, čiji budući izgled “Večernjak” ekskluzivno objavljuje, vrijedit će više od osam milijuna maraka.

obrazovni_centar_mostar_1

Zbog tehničke i logističke opremljenosti, broja prostornih jedinica, bit će jedan od najsuvremenijih obrazovnih centara tog tipa u regiji, a njegovu izgradnju donacijama će pomoći hrvatska dijaspora. Osim što će njegovom gradnjom otvoriti broja radna mjesta, za pedagoge, liječnike, medicinske sestre, psihologe, u njemu će se školovanje pružiti i djeci s posebnim potrebama, koje su zbog postojećih školskih kapaciteta zajedno sa svojim roditeljima već godinama suočavaju s brojnim problemima.

obrazovni_centar_mostar_2

Na ideju gradnje ovog školskog centra došlo je se nakon uspješne realizacije velike humanitarne donacije hrvatskog iseljenika iz Švicarske, gosp. Vlade Vukoje koji je preko Udruge “Vedri osmijeh” Nike Marušića voditelja Odjela za iseljeništvo Hrvatskog narodnog sabora u BiH i Odbora za vanjsku politiku HDZ-a BiH, pomogao kupovinu posebnih kolica za trinaestogodišnje Nike Miličević iz Mostara. Poslije te akcije uslijedio je novi sastanka s gospođom Olgom Stoss koja je hrvatskim iseljenicima i njemačkim humanitarcima dogovorili pokretanje velike akcije u više zemalja o izgradnji najmodernijeg Centra koji bi bio prihvatilište za veliki broj djece na nivou regije. Prvi korak u relaizaciji cijelog projekta, ističe naš sugovornik Niko Marušić je napravljen u Frankfurtu golemim humnitarnim koncertom na kojeg su došle predsjednici Udruga iz Svicarske, Austrije i Njemačke, poglavarstvo grada Dubrovnika, poglavarstvo grada Bad Homburga, a preko 50 posto posjetitelja su ugledni Nijemci.

obrazovni_centar_mostar_3

obrazovni_centar_mostar_4

Kako je za realizaciju projekta potrebna i pomoć Grada Mostara na humanitarnoj večeri pozvan je i gadonačelnik Mostara Ljubo Bešlića koji je uručio darove grada Mostara gospođi Olgi Stoss i zamjeniku  gradonačelnika Bad Homburga Karl Heinz Krugu, vlasnik građevinske tvrtke Vranica Ile Vrljić, čiji ured financira idejni projekt. Na humanitarnoj večeri u Frankfurtu, dogovorena je inicijativa spajanja gradova prijatelja Mostar-Bad Homburg, jednog kako ističu naši sugovornici najbogatijeg njemačkog grada. Gadonačelnik  Bešlić se upiao u knjigu posvete grada Bad Homburga.

obrazovni_centar_mostar_5
Kroz ovu inicijativu “pobratimstva” omogućit će se lakše korištenje sredstava raznih predpristupnih fondova EU-a koje inače koriste gradovi prijatelji. U tijeku je organizacija još nekoliko humanitarnih večeri za izgradnju školskog kompleksa koji će se početi graditi u Rodoču, a uz hrvatsku dijasporu, njegovo financiranje pomoći će bogati Njemački, Švicarski poduzetnici… Za početak ovaj su golemi humanitarni projekt su svojim dolaskom uveličali predstavnici prijateljskih gradova Bad Homburga i Dubrovnika, zamjenik gradonačelnika Bad Homburga Karl Heinz Krug, dubrovački gradski pročelnici Niko Pavlović i Milan Perić Humanitarnoj večeri su nazočili i hrvatski veleposlanik iz Berlina dr. Miro Kovač, generalni konzul RH iz Frankfurta Josip Špoljarić, dopredsjednik Gradske skupštine u Bad Homburgu Peter Braun (Grüne), Predsjednik CDU-a u Bad Homburgu Thorsten Bartsch.

obrazovni_centar_mostar_6

Na koncertu nastupili su poznati domaći i strani glazbenici, Ivan Mikulić, Dunja Rajter Frauen Gesangsgruppe Berlin, Lindjo Dubrovnik, Davorka Tovilo i specijalni gosti: Big-Band des Humboldt-Gymnasiums aus Bad Homburg Unter Leitung, Alexander von Edlinger und Folklorgruppe mit Tänzen aus Kroatien.

obrazovni_centar_mostar_7
Tajnik za međunarodne odnose i iseljenštvo Niko Marušić poklonio je predsjedniku CDU-a u Bad Homburga Thorstenu Bartschu monografiju HDZ-a BiH te ga pozvao u posjetu gradu na Neretvi.

obrazovni_centar_mostar_8

Golem doprinos humanitarnom radu dala je  velika hrvatska humanitarka u Njemačkoj i majka prijateljstva gradova Dubrovnika i Bad Homburga Olga Stoss.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.