Mostar: U sigurnoj kući prošle godine boravilo 17 žrtava

U nastojanju da pruži sigurno utočište ženama i djeci, žrtvama nasilja, Udruga “Žena BiH” Mostar je 2004. godine otvorilo sigurnu kuću “Marguerite“, kroz koju su prošle brojne korisnice koje su bile suočene sa svim oblicima torture i nasilja u obitelji.

Zacijeliti rane

Bez obzira na sve poteškoće s kojima je tijekom svih ovih godina bila suočena, ova ustanova je opstala i od 2004. godine do danas predstavlja važnu komponentu u borbi protiv svih oblika nasilja, kao i trgovine ljudima na području Hercegovine.

“Marguerite” je sklonište koje svakoj ženi pruža siguran smještaj, mjesto gdje može zacijeliti svoje rane, gdje može naći svoj mir, mjesto gdje može pokušati kreirati nove perspektive i vizije.

Prema riječima glasnogovornice Udruženja “Žena BiH” Amre Selimić, samo u prošloj godini je kroz mostarsku sigurnu kuću prošlo 17 korisnica, uključujući i njihovu djecu.

Selimić ističe i da je najviše poziva na besplatan SOS broj telefona 1265 Udruga zabilježila tijekom kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanoga nasilja”, te naglašava da je suradnja s policijom i centrima za socijalni rad odlična i da se svi uključuju u pronalaženje rješenja.

“Ne možemo iznositi informaciju o tome koliko korisnica trenutno boravi u kući, no možemo kazati da ih je zaključno sa 2017. godinom bilo 17. Pred kraj prošle godine počele su nam se javljati i žene romske nacionalnosti, što ranije nikad nije bio slučaj jer one do sada nikad nisu prijavljivale nasilje. Međutim, sada se javljaju, što znači da je i do njih doprla informacija o postojanju sigurne kuće. Rekle su nam da su jedna od druge saznale za ovu ustanovu”, kaže Selimić.

Kada je u pitanju rad sigurne kuće, koja je zbog problema s financiranjem i nebrige vlasti jedno vrijeme morala zaključati vrata, Selimić ističe da u novu godinu ulaze s osiguranim sredstvima za određeni period, piše Dnevni avaz.

“Trenutno imamo dovoljno sredstava za rad, pišu se novi projekti, a što se tiče korisnica, njima trenutno ništa ne nedostaje i sve je u najboljem redu. Sredstva su dijelom iz projekata, a dijelom od resornoga federalnoga ministarstva”, dodaje Selimić.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.