Mostar: Sve više studenata traži stručnu pomoć psihologa

Broj studenata koji traže stručnu pomoć u posljednje vrijeme se znatno povećao i to je trend koji se nastavlja, rekla je psihologinja i psihoterapeutkinja Ivana Trlin.

Trlin je privatni psiholog i psihoterapeut u Mostaru. Svoje akademsko obrazovanje stječe završetkom Filozofskog fakulteta u Sarajevu studija psihologije, po tome se nastavlja samostalno educirati u Londonu.

Ističe da je za postizanje dobrog akademskog uspjeha važno da naše cjelokupno zdravlje bude funkcionalno pa tako i mentalno. Razlozi zbog kojih se studenti javljaju za stručnu pomoć, su različiti.

Studenti se najviše javljaju zbog anksioznih stanja, napada panike, pretjerane brige, ali i zbog nekih privatnih problema kao što su ljubavni problemi, obiteljski i društveni, navodi Trlin za Treći.ba.

Jedan od čimbenika javljanja različitih duševnih stanja, tvrdi psihologinja, mogu biti i promjene okoline, posebice ako se radi o osjetljivim osobama koje ranije nisu mijenjale okolinu i odvajale se od svojih obitelji.

Trlin navodi kako se studentska populacija za pomoć obraća tek kada stanje ili problem bude u naprednoj fazi.

Studenti se najčešće javljaju kada njihovo stanje postane nepodnošljivo i spriječava ih u svakodnevnim obavezama, tada je njihovo zdravlje znatno narušeno i treba dugo vremena da se oporavi, rekla je Trlin.

Naglašava kako je važno studente informirati o “mentalnoj higijeni” i kako pravilno o njoj voditi brigu da uopće ne bi došlo do angažmana stručnih osoba te kako se sve više ljudi suočava s istom vrstom problema i diže se svijest, ali ne u toj mjeri u kojoj bi trebala biti.

Kako bi se riješio problem mentalnog zdravlja potrebno je na vrijeme potražiti stručnu pomoć i odabrati pravu osobu, provjeriti ono što ona nudi, certifikate koje posjeduje, jer nije dovoljno samo da bude fakultetski obrazovana osoba nego može li i riješiti problem, govori Trlin te dodaje kako je u današnjem stresnom vremenu bitno djelovati preventivno kako bi izgradili i zadrzali dobro mentalno zdravlje.

Redovito bavljenje sportom, boravak u prirodi, zdrava ishrana, adekvatno nošenje sa životnim izazovima i obvezama, dobri i adekvatni međuljudski odnosi, dovoljno odmora, sna te još mnogo toga preduvjet su dobrog fizickog i mentalnog zdravlja. Na terapiju se može otići i kako bi se adekvatno naučili nositi s vlastitim negativnim emocijama, ponašanjima i reakcijama. Način na koji živimo brzo i lako nas može “gurnuti preko ruba”, objasnila je Trlin.

Trlin je stekla dugogodišnje iskustvo u radu s djecom, adolescentima i odraslima te je kvalificirana za rad u svim zemljama Europe. Prva i jedina u BiH i u regiji certificirana je za rad EMDR metodom za djecu i adolescente, ali i također nositeljica certifikata za kognitivne bihevioralnu terapiju te za metakognitivnu.

Moji klijenti su u središtu mog rada, a moja praksa je rođena iz želje da pomognem ljudima prevladati neugodne i ometajuće simptome, teškoće i probleme, profesionalna je misaona vodilja psihologinje Trlin.

(www.jabuka.tv)


17 komentara

 • Zašto Bože sačuvaj,zar je sramota potražiti stručnu pomoć?Danas smo svi izlozeni stresu,brz je život,napetost,društvo od nas previše traži…neki se teško nose sa takvom situacijom.

  19
  3
 • Naravno, kada se pozitivne ocijena daju samo podobnima i tatinim kćerima i sinovima, a mi ostali šljam uči po cijele noći. Ovo nije Sveučilište ovo je HDZ-ovo mučilište. Basta!

  12
  3
 • obitelji kako glavna stanica društva je uništena i dalje je na udaru svaki dan sve više!
  muževi,pa poslije očevi zakazali su u svojoj ulozi da budu vjerni i skrbni,a ne birtija ,kladionica,supruge,majke ,odgojiteljice trebale su biti čuvarice doma i topline,a one se samo naslikavaju……….i tu se rađaju djeca i kako žive i kako se odgajaju,ko ih uči i sve toleriramo u ime različitosti ali nemoralne različitosti onda se čudimo,ja neznam čemu!?a naši crkveni pastiri su zakazali i najbitnije ako nešto i kažu da najprije napišu titulu dr.sc ,imenom sam te zazvao!????????????

  11
  2
  • Nek rade ono zbog čega su na faksu uce i budu normalni a ne od srijede do nedjelje svaku večer nocni klubovi party droga alkohol razvrat i kaze ja student dobro su ikako normalni ovo su vam cinjenice i istina i sve ih vise tako zivi i zato ih sve vise trazi psihologa a dobro tek je pocelo

   2
   4
 • Sve napuseno
  A isli bi na faks
  Jebi ga
  Kurva se za dobru torbu ili cipelu
  Musko hoce pilu auto
  Sve trava droga alkohol
  Rijetki su koji nisu probali rijetki
  Dobro ne zavrse na psihijatriji a ne kod psihologa

  1
  3
  • Idi budalo mater ti se kurva za torbu , a ti se drogiras.Kako te nije sramota tako pisat o tudjoj djeci.Bojis li se Boga jadu jadni?

   2
   1
 • Na aktualna pitanja o ljubavi, niti jedna struka nije kadra dati odgovor koji će služiti kao savršen savjet. Ljubav nije savršena. Budući da ljubavni problemi kako za sve ostale tako i za studente, slijede istu priču kako ljubav nekad liječi, a nekad boli. Recept za LJUBAVNE JADE NE POSTOJI. No, postoje recepti za utjehu, ma kako god se oni zvali (red priče, red kave, red suza, red čokolade, red tumaranja, red druženja, red molitve, red čišćenja …). POPUSTILO JE, IDEMO UČITI!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.