Mostar: Studentima 12.000 besplatnih kazališnih ulaznica

Ako mladi ljudi za vrijeme studiranja razviju ljubav prema kazalištu, ta će ljubav trajati cijeli život, izjavio je ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru Ivan Vukoja prilikom promocije projekta “HNK Mostar za studente, studenti za HNK Mostar”, održanoj u srijedu na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Vukoja je izrazio zadovoljstvo suradnjom sa Studentskim zborom Sveučilišta u Mostaru te poručio kako ona daje izvrsne rezultate na obostranu korist.

Studentima je ovo prilika da besplatno dođu pogledati naše sadržaje, a nama je to sastavni dio onoga što nazivamo ‘odgajanjem publike’. Šest godina projekt traje i iskreno se nadamo kako će se tako i nastaviti, naglasio je Vukoja.

Po njegovim riječima, projekt je pokrenut na inicijativu studenata jer već dugo vremena HNK Mostar sa Studentskim zborom Sveučilišta u Mostaru ima razne oblike suradnje, između ostaloga i kroz Dramski studio mladih, kao i ostale sadržaje.

Došli smo tako na ideju nastaviti suradnju i na ovaj način. Trudimo se biti otvoreni za mlade ljude i dati im što više prilika, pa smo napravili zajednički projekt, predali ga Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, oni su tu prepoznali veliki potencijal i dodijelili nam sredstva za realizaciju ovog projekta, kaže Vukoja.

Trenutno je na repertoaru HNK Mostar 11 živućih predstava. Kao jedan od pokazatelja uspješnosti i zanimljivosti repertoara može poslužiti činjenica kako je od spomenutih predstava čak osam festivalskih, dakle onih koje su prošle natječajnu festivalsku selekciju.

Sam dolazak na festival je ozbiljan proces, a od osam takvih predstava čak sedam je osvojilo 42 nagrade, istaknuo je Vukoja.

O tomu koliko je suradnja s HNK Mostar značajna za studente, govorio je glasnogovornik Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru Daniel Prgomet.

Mi studenti znamo koliko nam u ovom razdoblju svaka marka znači i zato su besplatne ulaznice sjajan projekt. Repertoar HNK Mostar bogat je i sadržajan i mislim kako svatko može pronaći nešto za sebe. Tomu svjedoči i činjenica kako od 12.000 vaučera po sezoni, naši studenti preuzmu skoro sve jer su zainteresirani za kazalište, izjavio je Prgomet.

Studente je u ime Sveučilišta u Mostaru ovom prilikom pozdravila i prorektorica za međunarodnu suradnju SUM-a dr. sc. Sanja Bijakšić, koja je naglasila kako projekt ima izniman nacionalni, ali i društveni značaj za zajednicu te zahvalila svima koji sudjeluju u njemu.

Ovom prigodom, ravnatelj HNK Mostar je glasnogovorniku Studentskog zbora uručio i vaučer s rednim brojem jedan te monografiju kazališta.

Član glumačkog ansambla i jedan od voditelja Dramskog studija mladih HNK Mostar Ivan Skoko govorio je o projektu Dramskog studija mladih kroz koji HNK Mostar, koristeći metode dramskog odgoja i upoznavajući ih s osnovama dramskog rada, nastoji kazališnu umjetnost približiti mladim ljudima.

Podsjetimo, projekt HNK Mostar za studente, studenti za HNK Mostar pokrenut je prije šest godina s ciljem jačanja resursa dvije organizacije od iznimnog nacionalnog, znanstvenog i kulturnog značaja za Hrvate u Bosni i Hercegovini – Sveučilišta u Mostaru i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Uz financijsku potporu Vlade Republike Hrvatske, odnosno Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u okviru ovoga projekta svake se akademske godine, odnosno kazališne sezone, studentima Sveučilišta u Mostaru besplatno podijeli 12 tisuća vaučera/ulaznica za predstave HNK Mostar, priopćili su iz ove kulturne institucije.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.