Mostar: Studenti napravili prvu bh. formulu, ali nemaju sredstava za odlazak na natjecanje

Studenti Fakulteta strojarstva i računarstva (FSR) Sveučilišta u Mostaru koji su napravili prvu bh. formulu u okviru projekta “Formula Student” za najveće europsko natjecanje u oblasti motornih sportova i studentskih inovacija, ove godine neće moći otići na natjecanje jer nemaju dovoljno novca niti podršku sponzora.

Praksa ovoga natjecanja jeste da se jedne godine napravi bolid koji će studenti na svakom narednom natjecanju unaprijediti dinamički ili nekim drugim dijelovima. Mladi Mostarci, članovi FSRacing Teama, unaprijedili su prvi bolid imena Ammodytes (lat. poskok) s kojim su se predstavili na natjecanju u Češkoj prije dvije godine, počeli su praviti i drugi bolid, ali ove godine nemaju mogućnost otići na natjecanje.

“Nismo imali veliku pažnju javnosti i sponzora. Inače, ovaj cijeli projekt temelji se na sponzorstvima. Sami idemo od tvrtke do tvrtke i tražimo da nam pomognu na bilo koji način, bilo financijski, izradom ili donacijom nekih materijala i dijelova. Dosad su nam najviše pomogli tvrtka NSoft iz Mostara te fakultet koji nam je ustupio prostor za izradu formule i intelektualnu pomoć”, kazao nam je Filip Sabljić, član FSRacing Teama, prenosi Klix.ba.

Za izradu prve bh. formule studentima je bilo potrebno 35.000 KM. Na natjecanju u Češkoj, u konkurenciji od 40 timova, mostarski studenti su zauzeli 20. mjesto.

“Jako smo zadovoljni postignutim rezultatom. Naš najveći cilj je bio da prođemo zahtjevni tehnički pregled kako bismo uopće mogli sudjelovati na jednoj od utrka. Formula je uspješno prošla prve vožnje, a i dalje je u voznom stanju. Testirana je na brzini od 140 kilometara na sat jer staze nisu toliko velike da bi formule mogle postići svoju maksimalnu brzinu. U suštini, najvažnije je ubrzanje i skretljivost formule koje smo postigli”, pojasnio nam je Sabljić.

Formula Ammodytes će biti izložena na Fakultetu strojarstva i računarstva u Mostaru, a studenti ističu kako će redovno vršiti tehničke preglede na njoj. Kada je u pitanju drugi bolid, FSRacing Team je u fazi izrade šasije.

Izrada trkaćeg bolida FSRacing Teama bila je ideja studenata Dejana Jurišića i Marka Jurića, koji su na ovaj način željeli u pozitivnom svjetlu predstaviti svoj fakultet, Sveučilište u Mostaru, grad Mostar, ali i zemlju Bosnu i Hercegovinu.

Studenti iz Mostara nedavno su posjetili kolege s Mašinskog fakulteta iz Istočnoga Sarajeva koji imaju ambicije da se priključe projektu “Formula Student” u kojem su iz Hrvatske uključena tri tima, a iz Srbije dva.

Mostarski studenti nadaju se kako će iduće godine imati mogućnosti predstaviti se s novim bolidom na europskom natjecanju projekta “Formula Student”.

Prva vožnja prvog Formula Student bolida u BiH!!The first Formula Student drive in Bosnia and Herzegovina!!

Posted by FSRacing Team Mostar on Thursday, 13 August 2015

FSRacing Team je udruga studenata Fakulteta strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru čija je ideja i cilj osmisliti, konstruirati i izgraditi bolid za sudjelovanje na prestižnom natjecanju ”Formula Student”.

”Formula Student” je natjecanje tehničkih fakulteta koje izaziva buduće inženjere da sami osmisle i izgrade trkaći bolid, koji će se predstavljati na godišnjim skupovima. Pokrenuto je od strane udruge ”IMechE”, čiji je glavni cilj promoviranje i unaprjeđenje tehnologije, primarno strojarskog inženjerstva.

Glavni cilj natjecanja je potaknuti studente na praktičan rad te ih pripremiti na svijet industrije koji ih čeka nakon završetka studija.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.