Mostar: Srbi traže da se uključe u pregovore o izbornom modelu

Malobrojni Srbi u Mostaru koji na izbore nisu izašli osam godina i nemaju svoje predstavnike u institucijama, poručuju da za njih u podijeljenom gradu mjesta nema i traže da se uključe u pregovore o novom izbornom modelu, piše ATV.

U suprotnom im kažu ostaje samo jedno – da opet spakuju kofere i zauvijek napuste grad na Neretvi.

“Mi ne možemo ići ispod minimuma, ispod crvene linije, a to je za nas jedinstveni grad Mostar bez ikakvih podjela i jedinstvena administracija s mehanizmom zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zakonodavne vlasti”, rekao je predsjednik Koordinacionog odbora srpskih udruženja Dušan Golo.

Zatražili su mostarski Srbi pomoć i od Milorada Dodika i Mladena Ivanića, a nadaju se i podršci međunarodne zajednice. U strance se uzdaju i u SDA i HDZ – u, jer dogovora nema.

Bošnjacima nije prihvatljiv najnoviji prijedlog Hrvatske demokratske zajednice jer se njime, kako kažu, pod motom jedinstvenog grada zagovara dominacija Hrvata u cijelom Mostaru. Hrvati tvrde da su podjele koje zagovara SDA neustavne i da bi od Mostara napravile hrvatski i bošnjački geto.

“Svi prijedlozi koji u svom sadržaju daju i izmjene Ustava Federacije Bosne i Hercegovine mislim da u ovom trenutku nisu realni”, rekao je predsjednik HDZ BiH Mostar Damir Džeba.

“Strah me i pomisliti i nedopustivo je da građani grada Mostara budu taoci OHR i HDZ–a i da naredne četiri godine ponovo gradonačelnik bude samo iz reda hrvatskog naroda”, rekao je predsjednik SDA Mostar Salem Marić.

Građani s obje strane Neretve su ogorčeni. Svjesni su kažu manipulantsko odnosa političara i vlastite nemoći da stvari promijene na bolje.

Zbog različitog pristupa dvije najveće stranke i ignorantskog stava prema ostalima, Mostarcima i ove godine prijete zatvorena birališta. Niko za sada ne vjeruje da će političari do prvog maja naći kompromisno rješenje.

Na lokalne izbore građani Mostara posljednji put su izašli prije osam godina. U međuvremenu su ostali bez Gradskog vijeća, odnosno zakonodavne vlasti, pa gradski proračun umjesto Mostaraca usvaja Parlament Federacije BiH. Apsurd je i to što gradonačelnik Ljubo Bešlić koji je na toj funkciji već 12 godina i kad bi htio nema kome podnijeti ostavku.

(ATV)


1 komentar

  • Kad se budu pitali Hrvati i poturice u RS-u , tada i srbima dat pravo glasa u mostaru. Do tada veća prava dat ciganima nego njima !!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.