Mostar: Sedam bijelih ruža bačeno u Neretvu u spomen na sedmoricu ubijenih fratara | Jabuka.tv

Mostar: Sedam bijelih ruža bačeno u Neretvu u spomen na sedmoricu ubijenih fratara

Danas je skupina građana grada Mostara u spomen na sedmoricu ubijenih fratara simbolično bacila sedam bijelih ruža u Neretvu s mosta Hasana Brkića, ispod kojeg se nalazi mjesto gdje se vjeruje da su bačena tijela ubijenih fratara.

Partizani su 14. veljače 1945. godine ubili provincijala fra Leona Petrovića, fra Grgu Vasilja, fra Bernarda Smoljana, fra Kažimira Bebeka, fra Jozu Bencuna, fra Rafu Prusinu i fra Nenada Pehara.

Na današnji dan 1945. godine i u danima nakon, partizanske su postrojbe likvidirale veliki broj civila i hercegovačkih franjevaca.

Ministar branitelja HNŽ-a Oliver Soldo izjavio je kako građani žele da se dođe do potpune istine i da se zaobiđu sve laži koje su plasirane dugo vremena, da su oni bili u sustavu nečega zloga, jer su oni bili samo obični svećenici uz svoj narod.

I nažalost došao je režim koji ih je prepoznao kao nekakvu prijetnju, a mi im želimo zahvaliti za tu njihovu žrtvu istinske vjere i ljubavi prema svome narodu i ostanka sa svojim narodom ovdje. Želimo im zahvaliti za tu žrtvu jer oni su bili temelj izgradnje i dalje hrvatskog katoličkog puka u Mostaru i bili su temelj naše slobode i Domovinskog rata, izjavio je ministar Soldo, piše Pogled.ba.

Na pitanje o istraživanju njihovog mučeništa odgovorio je:

Što se tiče samog istraživanja odnosno klauzure o pokretanju njihovog mučeništva ja bih tu sve prepustio crkvenim organima, oni su dali truda da se to istraživanje kvalitetno napravi te u rezultatima tog istraživanja bih prepustio da oni daju svoj zadnji sud. Mi kao tijela uprave i građani ovoga grada samo želimo odati počast toj nevinoj žrtvi

(www.jabuka.tv)


8 komentara

 • Istina izlazi na vidjelo. Niti jedan zlocin ns ovome svijetu nece ostati neotkriven. Na kraju ce biti usutkani protivnici uklanjanja kamenog cvijeta. Oni su znali da ispod ne leze kosti partizana nego su toliko zadrti u svojoj zloci da su ns kostima ustasa i Njemaca podigli spomenik psrtizanima. Zato treba prekopati i Jasenovac pa posteno prebrojiti koliko je tamo ubijeno partizana a koliko ustasa. Zato se ne dozvoljava jer ocito neki znaju istinu kso i u Sirokom Brijegu. Gdje su sada babe partizanke sto su se valjale po zemlji ksko bi istina ostala pod zemljom, povukle se na pocetnicke polozaje😱

 • Nema mjesta u našoj Herceg Bosni gdje nije prolivena krv nevinih i mučenika,,olakomi se tko pomišlja da to neće braniti Hrvat od agresora žutih,zelenih,crvenih.

 • Neka spavajubu miru Božjem!!! Nevini su pogubljeni!!! Bez razloga!!! Bez obzira, nevinim žrtvama uvijek treba odati počast. I trebamo shvatiti da imamo zagovornike na Nebu, naše pobijene nevine fratre!!!
  Počivajte u miru Božjem, dragi naši fratri.
  Nikad vas nismo pokopali jer su vas krvnici bacili u rijeku…vaše kosti nas čuvaju…kao i kosti fratara u Izbičnu- ubacili su ih u kamene vrtače. Kosti vaše hrane naše vode i naš kamen. Hvala vaaaam!!!!

 • Počivajte u miru, dragi naši fratri.
  Nevine su vas ubili. Nevine! I upravo takvima uvijek treba odati počast!!!
  Nikad vas nismo pokopali, bacili su vas i Neretvu… isto kao i kosti naših fratara u Izbičnu, bacili su ih u kamene vrtače. Naše vode i naš kamen hrane vaše kosti. Vi nas tako čuvate. Hvala vam!!!

Komentiraj: