Mostar: Registrirana tri slučaja šarlaha

U mostarskom dječjem vrtiću “Kuća od kamena” do jučer su registrirana tri slučaja šarlaha. Riječ je o zaraznoj bolesti od koje obično obolijevaju djeca predškolskog i školskog uzrasta. Ravnateljica JU Dječji vrtići Mostar Danijela Kegelj tvrdi da su u vrtićima uvedene sve potrebne mjere opreza.

“Dosad su registrirana tri djeteta koja su dobila šarlah, no postoje oni koji ne prijave oboljenje tako da je vrlo moguće da se već sutra pojavi još nekoliko djece koja su zaražena. Ne treba nepotrebno dizati paniku jer se ne radi o nekom teškom oboljenju. No, i pored toga je potrebno uvesti mjere opreza kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti”, kazala je Kegelj.

Od 3 do 5 dana

Odgajatelji i tete u vrtiću sugeriraju djeci da ruke peru češće nego obično, a vrši se i redovito čišćenje i dezinficiranje prostora u većem opsegu nego je to uobičajeno. Poželjno je da djeca koja obole od šarlaha ne dolaze u vrtiće dok im to liječnik ne odobri.
Glavna federalna epidemiologinja dr. Jelena Ravlija kazala je kako ovo oboljenje uglavnom prođe bez komplikacija. Inkubacija traje od tri do pet dana. Bolest karakterizira nagli početak, visoka temperatura, grlobolja, uvećani krajnici, jarko crveno ždrijelo i promjene na jeziku.

“Šarlah se javlja kao reakcija organizma nakon streptokokne upale grla, to je vrsta angine koju uzrokuje bakterija beta hemolitički streptokok, a nakon dva do tri tjedna kod djeteta se pojavi osip po tijelu. Nekad je šarlah bio teško oboljenje, međutim, danas on uglavnom prođe bez komplikacija. No, treba uzeti u obzir da se bolest može zakomplicirati nakon čega se može pojaviti oštećenje srčanih zalizaka i bubrega”, upozorila je Ravlija.

Izolacija zaraženih

Bolest se prenosi izravno s čovjeka na čovjeka, preko kapljica, ali i neizravno preko zagađenog rublja, posuđa ili pribora za jelo, a liječi se pencilinskom terapijom. Zbog toga liječnici preporučuju izbjegavanje kontakta sa zaraženim osobama zbog čega je u slučaju predškolske i školske djece bolesnu djecu potrebno izolirati iz vrtića i škole do njihovog konačnog oporavka.

(Dnevni list)


320 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.