Mostar: Privodi se kraju obnova najveće pravoslavne crkve na Balkanu

Na Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru postavljena je kapa zvonika. To je i zadnji dio grubih građevinskih radova na mostarskom hramu, gdje bi ove godine trebala početi i prva bogosluženja.

Kapa zvonika je postavljena, a tijekom idućih dana se na nju postavlja bakar i krst, čime ćemo završiti grube građevinske radove u potpunosti, kazao je za Klix.ba mostarski paroh Radivoje Кrulj.

On ističe kako je taj dio već trebao biti završen, ali da su zbog pandemije uzrokovane pojavom koronavirusa radovi bili obustavljeni na mjesec dana.

Prije nekoliko dana smo nastavili s radovima i jako sam zadovoljan urađenim do sada, kaže Krulj navodeći kako sada slijedi uređenje unutrašnjosti ove poznate mostarske bogomolje.

Prema onome što je još ostalo, potpuni završetak svih radova mogao bi biti okončan u ovoj godini, ako financijska sredstava to budu dozvolila.

Ekonomska kriza koja se najavljuje vjerojatno će nam to otežati, ali borit ćemo se, aplicirati i tražiti sredstva, pa šta Bog da, kaže Krulj.

Za građevinske radove do sada je utrošeno osam milijuna maraka što je bilo i previđeno prema predračunu i potpisanom ugovoru koji je iznosio tačno 8.017.152 KM.

Kad završimo ove građevinske radove, mi ćemo biti na, od prilike, osam milijuna KM s instalacijama koje će se još uraditi, ističe Krulj navodeći kako je prema planu tako i previđeno.

No, uređenje unutrašnjosti, kako napominje, nije obuhvaćeno ugovorom o građevinskim radovima, pa se tek sada trebaju izabrati najbolji ponuđači i osigurati financijska sredstava.

Sad sve zavisi od finih umjetničkih radova, jer nam slijedi ukrašavanje, slikanje fresaka, ikone, ornamenti … Tek trebamo uzeti ponude i skupljati novac, kaže Krulj .

Naglašava kako se sigurno neće raditi megalomanski sve odjednom, ali će se kako tvrdi raditi kvalitetno i s puno pažnje.

Bitno je da je se sve definiralo projektom enterijera, a onda se radi dio po dio. Istinski se nadam da ćemo uskoro završiti i da ćemo se svi zajedno, cijeli Mostar radovati stavljanju u funkciju Saborne crkve, poručuje mostarski paroh Krulj.

Obnova najveće pravoslavne crkve na Balkanu, koja datira s kraja 19. stoljeća, počela je prije 10 godina, a kako je Krulj u više navrata isticao, ujedinila je ljude svih vjera i nacija s namjerom da se Sabornoj crkvi svete Trojice vrati prijeratni sjaj, jer je uz Stari mosta ona simbol Mostara.

Spomenik je kulture Bosne i Hercegovine i nalazi se u nultoj zaštiti kao spomenik UNESCO-a.

Saborna crkva u Mostaru srušena je i do temelja spaljena sredinom 1992. godine.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • Sjećam se ove ljepotice još prije rata. A šta joj je bilo pa je potrebna obnova? Ne znam da je na tome području bilo nekih razornih potresa?

    • slabo oni obnavljaju ono sto su srusili nama. a mozda je ova gradjevina nekada pripadala i hrvatskoj pravoslavnoj crkvi pa kad je HPC ugusena i stavljena pod beogradsku SPC, onda su i vjernici, hrvati pravoslavci preodgojeni u srbe pravoslavce pod okriljem SPC u ideji velike srbije.

  • SRUSILI SU JE MINERI (USTASE)IZ METKOVICA. IZGLEDA LIJEPO ALI KO CE DOLAZITI NA SLUZBU, SRBE-PRAVOSLAVCE MOZES IZBROJATI NA PRSTE U MOSTARU.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.