Mostar: Premjestili Dan državnosti BiH zbog zastave hrvatskog naroda

Obilježavanje Dana državnosti BiH, koje se trebalo održati 24. studenoga, (18:00 sati) u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, prebačeno je u Narodno pozorište.

Iz Srednje elektrotehničke škole Mostar objavili su da je manifestacija ”Jedna si jedina Bosna i Hercegovina” prebačena na drugu lokaciju, kako navode, ”zbog neispunjenja zahtjeva od strane organizatora – uklanjanje obilježja paratvorevine Herceg-Bosna.

Organizator ove manifestacije je Koordinacijski tim kojeg čine 22 škole s područja grada Mostara.

Organizatorima tako smeta zastava hrvatskog naroda, koji je jedan od tri konstitutivna naroda u BiH, izvješena na Trgu hrvatskih velikana ispred Kosače. Napomenimo i da je uz nju istaknuta i službena zastava BiH.

No, isti su na plakatu povodom obilježavanja Dana državnosti BiH istaknuli, između ostaloga, grb Socijalističke Republike BiH, jedne od članica propale SFR Jugoslavije, kao i bivši grb BiH s heraldičkim ljiljanima koji je tijekom rata postao gotovo isključivi simbol bošnjačkoga naroda, ali i Armije BiH koja je uz taj grb dodala još dva mača i natpis vojske.

Podsjećamo, službena državna zastava BiH proglašena je 4. veljače 1998. godine, a njezin izgled predložio je Carlos Westendorp. Grb BiH službeno je usvojen iste godine kada je zastava (Zastupnički dom 6. lipnja 2001., a Dom naroda 23. svibnja 2001.).

Službena zastava i grb Bosne i Hercegovine

Inače, Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je, uz Hrvatsku i Republiku BiH, supotpisnica Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994., kojim je dogovoreno stvaranje Federacije BiH kao zajednice hrvatskog i bošnjačkog naroda, s ciljem kasnijeg federaliziranja cijele države.

Činjenično je nastavila postojati i nakon donošenja Ustava Federacije BiH 30. ožujka 1994. do samoukinuća 14. kolovoza 1996., kada su sve ovlasti Vlade Herceg-Bosne prenesene na Vladu Federacije BiH.

Površina HR Herceg-Bosne iznosila je 10.950 četvornih kilometara odnosno 21,4 posto BiH.

Zastave Herceg-Bosne postavljene u Mostaru

(www.jabuka.tv)49 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.