Mostar: Predstavljeno književno stvaralaštvo Širokobriježanke Radice Leko

U srijedu 24. ožujka 2021. u Galeriji kraljice Katarine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, u sklopu Književne srijede DHK HB predstavljeno je književno stvaralaštvo Radice Leko.

Radica Leko (r. Udovičić), rođena je 1952. godine u Podvraniću, Kočerin, Grad Široki Brijeg. Školovala se u Rujnu, Podvraniću, Kočerinu, Sinju, Grudama i Mostaru. Radila je kao nastavnica hrvatskoga jezika u osnovnim školama na Vraniću i u Posušju, gdje i danas živi.

Još kao gimnazijalka natjecala se svojim pjesmama na Šimićevim susretima, 1971. godine.

Dugo godina je pisala samo “za svoju dušu” i nije ništa objavljivala.

Prve dvije knjige objavila je 2008. godine. Pisala je za listove Cvitak i Školarac. Radove objavljuje u Osvitu, Motrištima i Hrvatskom slovu. Članica je Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Matice hrvatske i HKD Napredak u Posušju.

Dobitnica je Književne nagrade “Fra Martin Nedić” za roman U Njemačku, brale…, 2012. godine. Roman Kruh i igre ušao je u uži izbor za Nagradu Fran Galović, 2014. godine. Njezina tri romana čine trilogiju o Hercegovini, o životu ljudi u Hercegovini u razdoblju od Drugoga svjetskoga rata pa sve do današnjih dana. Sa suautorom Stanislavom Bašićem, dobitnica je Zahvalnice Općine Posušje za zbornik Književno Posušje.

Bibliografija

Igrarije (igrokazi), 2008.; Mome Leptiru (pjesme i priče), 2008.; Plameni (priče i putopisi), 2009.; Nova svitanja (pjesme), 2011.; U Njemačku, brale..., (roman), 2011.; Kruh i igre (roman), 2014.; Paška (basne za djecu), 2015.; Jeka (roman), 2016.; Ružo, kazat ću ti (kratki roman, pripovijest), 2018.; Izabrane pjesme (pjesme), 2018.; Vako, tako ili nako (kratke priče), 2020.

Priredila je Književno Posušje (zbornik posuške književnosti od prije dva stoljeća), 2017. (Radica Leko i Stanislav Bašić). Radica Leko započela je pjesme pisati kao gimnazijalka u Grudama, da bi ju kasnije život odveo prema uobičajenim životnim aktivnostima, prema poslu, prema stvaranju i održavanju obitelji. A onda ju je – u pjesničkom smislu – ponovo probudio tragičan događaj u obitelji, gubitak sina, nakon čega se u književnosti javila pjesničkom knjigom Mome leptiru.

Do sada je objavila desetak knjiga među kojima je i jedna romaneskna trilogija u kojoj je opisala zapadnu Hercegovinu u dvadesetom stoljeću.

Njezinu poezija obilježava snažna emocionalnost i duboka misaonost, trenutci kad se duša i duh objedinjuju i pokušavaju dati ono najbolje od toga zajedništva – rekao je, između ostaloga, predstavljač književnik Stanislav Bašić.

Predstavljanje je moderirao voditelj Književne srijede, član DHK HB, prof. Ivan Baković, priopćeno je.

(www.jabuka.tv)

9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.