Mostar: Predstavljen Županijski program ranog otkrivanja raka dojke 2019. – 2022.

U Mostaru je u utorak u sjedištu Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko – neretvanske županije (HNŽ) predstavljen Županijski program ranog otkrivanja raka dojke 2019. – 2022.

Ovaj program izradilo je Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, a isti je usvojila Vlada HNŽ-a.

Ministar zdravstva, rada i socijale skrbi HNŽ-a dr. sc. Goran Opsenica kazao je kako je rak dojke najčešća zloćudna bolest kod žena te da je njegovo otkrivanje na vrijeme presudno u samom liječenju.

Ministarstvo zdravstva, rada i socijale skrbi HNŽ-a je izradilo, a Vlada županije usvojila program ranog otkrivanja raka dojke 2019. – 2022. U proračunu županije osigurana su sredstva za provedbu programa. Cilj programa je otkrivanje raka dojke u početnom stadiju čim se omogućuje smanjenje smrtnosti za 23 do 31 %, produljenje života oboljelih od raka dojke, kazao je ministar Opsenica ističući kako će provedbu ovoga programa pratiti povjerenstvo koje sačinjavaju predstavnici Zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, udruge građana za maligna oboljenja i mnogi drugi.

Rade Bošnjak, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a naglasio je kako ovaj zavod već 6 godina uvodi reforme u sustav.

S ovim programom ulazimo u jednu novu aktivnost koja donosi povlastice našim osiguranicama. Ovaj je program na podlozi županijske strategije o razvoju zdravstva, kazao je Bošnjak ističući kako je ovo samo jedan od mnogih projekata koji će se provesti u ovoj županiji

Program za rano otkrivanje raka dojke za žene u HNŽ-u prvi je program koji se planira provoditi u BiH i temelji se na europskim smjernicama za osiguranje kakvoće “skrininga” i dijagnostike raka dojke.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: