Mostar: Poglavar Srpske pravoslavne crkve služio liturgiju u Sabornoj crkvi nakon 90 godina

Patrijarh srpski Porfirije služio je u nedjelju liturgiju u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru, u povodu 150 godina posvećenja crkve.

Posljednji put neki od poglavara Srpske pravoslavne crkve služio je liturgiju u Sabornoj crkvi 1933. godine, točno prije 90 godina.

Patrijarh srpski koji boravi u dvodnevnom posjetu Mostaru i Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj poslao je iz tog grada poruke mira te pozvao na razumijevanje i toleranciju među narodima.

Porfirije je u subotu posjetio manastir Žitomislić i Prebilovce te se u Gradskoj vijećnici sastao sa čelnicima Grada, gradonačelnikom Marijom Kordićem i predsjednikom Gradskog vijeća Salemom Marićem.

U Mostaru se danas organizira i donatorski ručak za obnovu i završetak Saborne crkve koji je predviđen između 12 i 13 sati u hotelu Mepas.

Inače, Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru bila je jedna od najvećih crkava na Balkanu do kraja 19. stoljeća.

Sagrađena je 1873. godine i predstavljala je jedan od simbola Grada na Neretvi, a do temelja je porušena tijekom ratnih zbivanja 1992. godine. Njezina obnova počela je 2010. godine.

Patrijarh Porfirije stigao u Mostar

(Fena)

5 komentara

  • Sada ce navali 30.000 Jovana natrag u grad na Neretvi. Di jedan Jovo tu je otacbina. Kada vec u Ljubuskom prave hramove, mogu se Hrvatski vjerski i politicki guzicari posramiti, jer se ne brinu o svojima. Nego ricima “dijalog” i “tolarancija” 30 godina smanjivaju vlastitu populaciju. Di je misijonarski katolicki duh za podrucje istocne Hercegovine?. Di je legalna borba za ocuvanje Hrvatskog puka u Bosni?. A Biskupi? HDZovci i drugi politicki glumci?. Di ima jedna katolicka zupa u istocnoj Bosni, koja imade 100 vjernika?. Di je jedna katolicka kapela (crkva) u istocnoj Hercegovini pod RS osim u Trebinju?. Zasto ne sirite katolicanstvo u istocnoj Hercegovini?, i koji je to crkveni zakon, da nesmi Katolik misijonirati Momcilu?. Djordje je to kao sluga Osmana radija u doba Turaka sa Antom i Marom.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.