Mostar podijelio zastupnike

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je danas, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji se odnosi na izbore u Mostaru.

Predlagači zakona su zastupnici Nikola Lovrinović, Predrag Kožul, Borjana Krišto, Darijana Filipović, Mijo Matanović, Adil Osmanović, Safet Softić, Alma Čolo, Šemsudin Dedić, Halid Genjac, Nermin Mandra, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić i Denis Zvizdić.

Zastupnik Nermin Nikšić (SDPBiH) je tijekom rasprave kazao da je za SDP BiH potpuno neprihvatljivo “grubo ignoriranje institucija BiH na način da se pregovora sa samo dva politička subjekta, koji su već 20 godina uzrok problema, a ne čimbenik rješenja”.

Po njegovim riječima, evidentno je da su uz Mostar dogovorene i ostale izmjene Izbornog zakona, pa je pitanje što je stvarni sadržaj paketa.

Dogovor dvije političke partije, SDA i HDZ-a BiH, koji je pretočen u zakonski prijedlog je višestruko opasan za Mostar i državu BiH, onako kako ga mi vidimo. Sporazum je takav da nastoji konačno ubiti ideju multietničkog, građanskog Mostara kakav je bio prije rata i od koga ni danas ne odustaje veliki broj Mostaraca, smatra Nikšić.

Zamjenica predsjedavatelja Zastupničkog doma Borjana Krišto (HDZ BiH), kao jedna od potpisnica predloženog zakona, je kazala da razlozi koji su navedeni za donošenje ovog zakona leže prvenstveno u tome da se provede odluka Ustavnog suda za grad Mostar, koja je donesena 2010. godine, prema kojoj je Ustavni sud utvrdio odredbe koje su bile diskriminatorske u odnosu na Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima.

Nakon što Parlamentarna skupština nije izvršila svoju obvezu u smislu implementacije njihove odluke, Ustavni sud je 2012. godine stavio spomenute odredbe, koje nisu u suglasju ni s Ustavom BiH, izvan pravne snage, kazala je Krišto, te podsjetila da se od tog momenta lokalni izbori u gradu Mostaru nisu proveli.

Po njenim riječima, ovaj prijedlog izmjena Izbornog zakona su prvenstveno usuglasili zbog toga, te da se ono što traži odluka Ustavnog suda nalazi u predloženim izmjenama.

Ona je predložila i zaključak da Zastupnički dom PSBiH dostavi Domu naroda PSBiH Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH i traži da se on razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

Predsjedatelj Kluba zastupnika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović je kazao da “nama načela i principi ovakvoga prijedloga trebaju i u Travniku”.

Predsjedatelj Kluba zastupnika Naša stranka-Nezavisni blok Predrag Kojović je kazao da, mostarski sporazum SDA i HDZ-a, s obzirom na to da se donosi 25 godina nakon donošenja Daytonskog sporazuma, morao je biti zasnovan na briselskim, europskim, građanskim principima.

Predsjedatelj Kluba zastupnika Demokratske fronte Dženan Đonlagić je kazao da je anomalija ovog teksta to da u prijedlogu zakona nisu propisani posebni vremenski rokovi za održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

S tim u vezi, bit će jako teško, skoro nemoguće, održati lokalne izbore u Mostaru u isto vrijeme, na isti dan kao u drugim krajevima BiH, naveo je Đonlagić.

Zastupnica Alma Čolo (SDA) je kazala da, kao odgovoran zastupnik, želi da omogući ljudima u Mostaru da imaju izbore.

Oni su ih imali posljednji put 2008. godine i ti izbori su važili do 2012. godine, navela je Čolo.

Po njenim riječima, “osam godina nemamo Gradsko vijeće u Mostaru”.

Kriva sam ja, kriv je Halid Genjac, kriv je Nikola Lovrinović, a nije kriv sustav koji je sve to kreirao. Mi sad želimo to popraviti, da omogućimo ostvarivanje izbornog prava u Gradu Mostaru, kazala je Čolo.

Predsjedateljica Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata Snježana Novaković Bursać je kazala da je bitno da građani Mostara, bez obzira na nacionalnu pripadnost zaslužuju, kao što je to potvrdio Europski sud za ljudska prava, da se održe izbori.

Izražavam principijelan stav SNSD-a da podržavamo ono što se predstavnici dva druga konstitutivna naroda, odnosno stranke koje ih predstavljaju dominantno, dogovore. Nastojat ćemo, ako zaista ne ide na štetu srpskog naroda, i da podržimo kroz glasanje, navela je Novaković Bursać.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.