Mostar: Otvorena prodajno-humanitarna izložba studenata širokobriješke ALU

U prepunoj dvorani Galerije kraljice Katarine Kosače u Mostaru u ponedjeljak navečer otvorena je prodajno-humanitarna izložba studenata širokobriješke Akademije likovnih umjetnosti.

Program otvorenja započeo je u 18 sati, a glazbenim brojem započeli su ga Petra i Joško Klarić.

Nakon njih, nazočnima se obratio Stjepan Skoko, redoviti profesor i dekan Akademije likovnih umjetnosti. U svom obraćanju istaknuo je da je općepoznato da se širokobriješka Akademija likovnih umjetnosti gotovo od samoga početka djelovanja nalazi u financijskim problemima, ali da se nastoji pronaći rješenja. Također, Skoko je rekao da nedostatak sredstava za nabavu materijala nije problem koji muči samo širokobriješku Akademiju.

Poslije njega o izložbi je govorio povjesničar umjetnosti Beat Čolak, koji je i autor predgovora naslovljenoga Cijena nepokolebljivosti, u kojemu je zapisao: “Bez obzira na humanitarni karakter ove izložbe – koji uvijek neumoljivo uključuje i svojevrsni sažaljivi ili barem empatični osjećaj – ona je sama po sebi trijumf i veličanstveno obrtanje vrijednosti. Ovi mladi naraštaji u ovoj izložbi zapravo umjetnošću pobjeđuju teškoće stvaranja umjetnosti, kapitulacijom nagovještavaju daljnji rast. Njihovo je stvaralaštvo i entuzijazam odraz snage talenta, čvrstoće duha i drske mladosti koja se ne da ukalupiti i prihvatiti mjere nasušne egzistencije koja iza sebe ne ostavlja ništa kao prilog i dar ovome svijetu, pa ni onome koji egzistira.”

Čolak je i na otvorenju istaknuo da je ova izložba, u stvari, namijenjena cijelom društvu. “Poruka ove izložbe nije ‘umjetnicima je potrebna pomoć’. Ovim umjetnicima potrebna su sredstva, a našem društvu potrebna je pomoć”, izjavio je Čolak.

Izložbu je otvorenom proglasio Josip Ivešić, student kiparstva, a nakon njega protokol otvaranja još jednim glazbenim brojem zaključili su Joško i Petra Klarić.

Podsjećamo, izložba je prodajno-humanitarnoga karaktera, a svrha joj je osiguranje sredstava za nabavu materijala koji su studentima potrebni za rad i školovanje na širokobriješkoj Akademiji.

Za razgledavanje je dostupna samo do 30. studenoga 2016. godine.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.