Mostar: Otvoren prvi Festival kave, čokolade i delicija

Prvi Festival kave, čokolade i delicija, koji je okupio čokolatijere, proizvođače kave, slastičare, bariste i kuhare iz Bosne i Hercegovine i regije, otvoren je u subotu u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru.
Na Festivalu će se moći degustirati, ali i kupiti čokoladni specijaliteti, praline, čokoladne figurice, domaće delicije, kolači te uživati u espresso kavama vodećih proizvođača, ali i tradicionalnim napicima iz domaćih pržionica kave, te rakijama od crne i bijele čokolade. Također, Festival će ponuditi i bogat program za najmlađe.

Na samom ulazu u Kosaču posjetitelje je dočekala divovska Vispakova Zlatna džezva iz koje posjetitelji mogu kušati pravu bosansku kavu.

Organizatorica Festivala Dea Leko kazala je kako je cilj događaja na jednom mjestu okupiti proizvođače kave, čokolade i delicija koji će se prezentirati i približiti krajnjim kupcima.

“Također, željeli smo okupiti sve ljubitelje kave, čokolade i slastica da dođu ovaj vikend u Kosaču i uživaju u svemu onome što je pripremljeno”, kazala je Leko, koja je izrazila želju da Festival bude dobro posjećen te da preraste u tradiciju.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, u partnerstvu s Vanjskotrgovinskom komorom BiH i Privrednom komorom Federacije Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg izrazio je zadovoljstvo održavanjem Festivala naglasivši njegov značaj posebno u vremenu kada, kako je kazao, ljudi nemaju vremena popiti kavu s prijateljima.

“Festival potiče ljude da se više druže i razgovaraju”, kazao je Herceg, napomenuvši kako Festival ima i ekonomsku i turističku dimenziju.

Izrazio je nadu da Festival postane tradicija u gradu na Neretvi te pozvao Mostarce da u dva dana održavanja ovoga događaja uživaju u izloženim proizvodima.

Na otvaranju Festivala sudjelovao je i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić koji je pozdravio održavanje ovakvog događaja.

“Nadam se da će ovaj specijalizirani sajam zaživjeti u tradiciju koja je potrebna BiH, jer su specijalizirani sajmovi jedna karakteristika za turizam”, kazao je Bojić.

Po riječima predsjednika Privredne komore Federacije BiH Marka Šantića, značaj ovakvih događaja je uistinu velik jer na neki način kreiraju novo tržište inovativnosti i time idu prema boljoj konkurentnosti poduzeća u ovoj branši.

“Ovaj je događaj također jedna lijepa uvertira u idući tjedan kada počinje Mostarski sajam. Nadam se da će ova dva događaja staviti Mostar i regiju na jednu mapu kako turističkih tako i privrednih centara”, kazao je Šantić.

Danas, prvog dana Festivala započet će prodaja humanitarne dvometarske torte koju su izradili slastičari Hotela Bevanda.

Organizatori će prikupljena sredstva donirati za Dom Dompes – kuću kruha i duha, gdje je započela izgradnja studentskog doma za studente slabijeg imovinskog stanja, pučke kuhinje za beskućnike te Centra za dijalog.

Festival kave, čokolade i delicija otvoren je i sutra u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača od 10 do 20 sati.

(Fena)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.