Mostar: Održan Književni memorijal “Krešimir Šego”, glavna nagrada pripala Boženi Volić

Mala scena mostarskog HNK je u četvrtak, 11. veljače 2021. godine postala poprištem Književnog memorijala Krešimir Šego, čiji su sudionici evocirali uspomene na jednog od utemeljitelja Cvitka – književno-poučnog lista za mlade i prvog bosanskohercegovačkog dječjeg lista s hrvatskim kulturnim identitetom.

Krešimir Šego rođen je 11. veljače 1950. u Međugorju. S diplomom sociologije s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu ostavio je neizbrisiv trag kao novinar u gradu na Miljacki, a potom i kao glavni i odgovorni urednik književnog časopisa Most.

Uz rado čitani međugorski časopis Glasnik mira, skupa s književnikom Mirom Petrovićem pokrenuo je i uređivao dječje časopise Cvitak i Školarac, a brojnim knjigama, slikovnicama, esejima i zbirkama pjesama (poput Stojne kuće ili Vremena milosti, prevedenih na više svjetskih jezika) zadužio je, i još uvijek zadužuje, knjigoljupce i čitateljstvo svih generacija. Prije punih šest ljeta preselio se na međugorsko vječno počivalište Kovačica.

Sudionice Književnog memorijala Krešimir Šego, ugledne spisateljice i suradnice Cvitka Radica Leko, Iva Nuić, Sonja Škobić, Milena Jukić-Bandić te Miljenka Koštro predstavile su se izborom iz svoje bogate pjesmarice, a moderator književnoga susreta – književnik i izvršni urednik lista Miro Naletilić prisjetio se Krešimira Šege ovim riječima:

Prva asocijacija na Krešu zauvijek će mi ostati onaj njegov širom otvoren prozor na skromnom međugorskom uredu. Iza tog prozora čekao je čovjek široka osmijeha i široke duše, koja je s neobičnom lakoćom okupljala srodne duše, sklapala nova prijateljstva i uvijek bila spremna pomoći. Uz kavu i duhan bi svakoga od nas – mlađih dječjih autora znao pozorno saslušati, premda bez njega mnogi, jednostavno, ne bismo imali nikakvih izgleda. Prijatelju, velika hvala na svemu.

Čuvajući sjećanje na iznimno plodonosan život i djelovanje novinara i književnika, Udruga Cvit-Međugorje i mostarski Ogranak Matice hrvatske otprije koju godinu dodjeljuju godišnju književnu nagradu najuspješnijem autoru – piscu za mlade. Stručno povjerenstvo u sastavu Miro Petrović (predsjednik) te Miroslav Šego i Željko Vasilj (članovi) ove su godine bili jednoglasni:

Dobitnica nagrade “Krešimir Šego” za 2020. godinu je autorica nebrojenih bajki, priča, igrokaza, pjesama za djecu, kazališne predstave Crvenkapac te dvanaest knjiga svih žanrova – Božena Volić. Zbog svima znanih epidemioloških mjera, nagrađena spisateljica pozdravila je nazočne prigodnim pismom, u kojem, između ostalog, veli:

Zahvaljujem vam se na dodjeli, iznimna mi je sreća i čast da sam dobitnica nagrade Književnog memorijala u spomen na velikog književnika. Krešimira Šegu sam upoznala surađujući u Cvitku, bilo je to prije dvadeset godina. Sreli smo se nekoliko puta na promocijama knjiga, a bolje sam ga upoznala čitajući njegova književna ostvarenja. Pjesnička riječ velikog barda ostavila je neizbrisiv trag u književnosti, jer bio je moralni uzor, velik čovjek, književnik, vizionar i uvijek suradnički raspoložen. Bilo je privilegij poznavati ga.

(www.jabuka.tv)5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.