Mostar: Obilježena 26. obljetnica oslobođenja vojarne “Stanislav Baja Kraljević”

U sklopu manifestacije “Lipanjske zore 1992.- 2018.“, danas je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomen obilježje u krugu vojarne “Stanislav Baja Kraljević” u Mostaru obilježena 26. obljetnica od oslobađanja spomenute vojarne.

Na današnji dan 1992. godine hrvatske snage ušle su u mostarsku vojarnu, u mostarska naselja Rodoč i Jasenice te u krug razorene tvornice Aluminij.

Pri oslobađanju vojarne poginuli su pripadnici HVO-a Stanislav Baja Kraljević i Mijo Babić, a 14 pripadnika HVO-a je ranjeno.

General zbora HVO-a Stanko Sopta prisjetio se 11. lipnja prije 26 godina kada je oslobođena vojarna tadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA).

Prema njegovim riječima, prije dvadeset šest godina, kada smo boj vodili, kada smo oslobađali Mostar, kada smo ljudski bitak i ljubav prema bratu čovjeku potvrđivali osobnom žrtvom, jedan od naših zapovjednika bijaše general Slobodan Praljak. Bijaše to čovjek koji nije posustao u svom svjedočenju, bijaše ustrajan i ponosan na svoje suborce, na dijela koja učini, odbacio je sve laži koje mu zlobnici pripisaše. Mostar ga je tada  slavio kao osloboditelja, a licemjeri koji su mu se tada dodvoravali kasnije su ga lažima optuživali, istaknuo je general Sopta.

Nakon polaganja vijenace i govora generala Sopte, služena je misa za sve poginule branitelje u kapelici sv. Ivana Krstitelja u Vojarni.

Druženje velikoga broja veterana HVO, sudionika operacije, nastavljeno je u kraj spomen kapelice, priopćeno je iz Uprave Grada Široki Brijeg.

(www.jabuka.tv)


13 komentara

 • Rado se sjećam pok. Baje. Bio je divan dečko, uvijek nasmijan i drag…Neka mu je mirno i blagoslovljeno na onom svijetu..

  26
 • Bilo je lijep danas susreti brojne širokobriježane koji su toga 11. lipnja sudjelovali u ovoj operaciji. HVALA VAM

  18
  • Bili smo tada većina na liniji mi iz širokog, uzeli hum, orlovac i heliodrom i jasenicu, uzeo se i aerodrom, poslije toga i podvelezje….a zašto? Danas su mostarci zaustavili tenkove, danas su oni sami oslobodili mostar, a mi smo krali…???
   A istina je da smo se mi borili, 100 momaka iz sirokog je poginulo u i oko mostara od doljana i boksevice do bune, ali danas nas optuzuju likovi iz vrha adezea da smo bili lopovi…plače mi se za sjajne momke koji život ostaviše… ne daj bože rata, ali ako ikad dođe do toga moje dijete neće tablu u pologu prijeći

   11
 • Kako se u BiH vodi politika i kakvu istinu u javnost proturaju gebelsovski mediji u Sarajevu – za koju godinu kao istina plasirat će se priča da HVO nije ni postojao, a da je Mostar oslobodila “slavna i nepobjediva Armija BiH”.Ovim našim (ko fol hrvatskim) političarima neće to smetati. Njima je važno sebi napuniti džepove, nažderati se janjetine na tuđi račun, kupiti što veće stanove ovdje, u Zagrebu, Beču, Munchenu… (sebi, djeci, puncu, rođacima), kupiti skupe džipove, izgraditi vikendice na moru i po planinama, podebljati bankovne račune, poslati djecu na studije u London, Beč ili Pariz, zaposliti rodbinu u javna poduzeća….. i lagati nam da nam je dobro, da će nam osigurati radna mjesta, dobre plaće, osigurati ravnopravnost, uvesti tv kanal na hrvatskom jeziku, zaustaviti iseljavanje i što nam duša poželi.

  13

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.