Mostar: Obilježena 13. obljetnica pogibije makedonskog predsjednika Trajkovskog

Polaganjem vijenaca ispred spomen obilježja na Matića brdu kod Mostara u nedjelju je obilježena 13. obljetnica od pogibije makedonskoga predsjednika Borisa Trajkovskog, koji je zajedno sa suradnicima i članovima posade stradao 26. veljače 2004. godine u zrakoplovnoj nesreći prilikom dolaska u Mostar na Međunarodnu investicijsku konferenciju.

Vijence su, uz predstavnike makedonske i bh. vlasti položili i predstavnici Skupštine HNŽ-a, Grada Mostara, diplomatskog zbora u BiH, te makedonskih udruga koja koja djeluju na području BiH.

Prisjećajući se Trajkovskog, zamjenik makedonskog ministra za ekonomiju Hristijan Delev kazao je kako je Boris Trajkovisk želio graditi mostove u regiji te da je bio osoba čijeg će se lika i djela svi uvijek sjećati.

”Bio je čovjek širokih misli. Čovjek koji je mislio ne samo o Makedoniji već o čitavoj regiji. Čovjek koji je imao ideju da ekonomski objedini regiju i dovede građane u ekonomski prosperitet”, istaknula je predsjednica Udruge građana makedonskog porijekla u BiH Emica Niami-Nalbandić te dodala da je Trajkovski bio čovjek otvoren za suradnju i čovjek kojega su svi cijenili.

”Potrudit ćemo se da ekonomski i svaki drugi odnosi između BiH i Makedonije budu svake godine sve bolji”, kazao je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, izrazivši nadu da će most koji spaja, a koji je započeo da gradi Boris Trajkovski, ostati i za buduća pokoljenja.

O zrakoplovnoj nesreći u kojoj je poginuo makedonski predsjednik do sada su izvršene dvije istrage i objavljena dva izvještaja od dva povjerenstva.

U oba izvještaja kao razlog pada zrakoplova navodi se pilotska greška i drugi neizravni sustavni propusti.

U zrakoplovnoj nesreći koja se dogodila 26. veljače 2004. godine poginuli su predsjednik Makedonije Boris Trajkovski i osam članova njegovog izaslanstva, koji su putovali na Međunarodnu investicijsku konferenciju u Mostaru.

Osim Trajkovskog, poginuli su savjetnici iz njegovog ureda Dimka Ilkova Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanova, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.