Mostar: Novi prosvjed ispred deponije Uborak, moguća i potpuna blokada

Manja skupina građana okupljena oko inicijative “Jer nas se tiče” zatražila je u srijedu ispred deponije Uborak žurno rješenje za tu deponiju i njeno izmještanje na novu lokaciju.

Upozorili su i kako će, ako se javno ne ponudi novo rješenje, u narednim danima ući u potpunu blokadu deponije Uborak iz koje se neće povući.

Zastupnik u Skupštini HNŽ-a i jedan od pokretača inicijative “Jer nas se tiče” Omer Hujdur kazao je da su jučerašnjim požarom na ovoj lokaciji, a zbog nebrige nadležnih, građani ponovno bili ugroženi.

U utorak smo imali nemilu scenu, ponovno se dogodio požar na deponiji koji je izazvan nepažnjom Uprave deponije, gradonačelnika (Mario Kordić) i predsjednika Gradskog vijeća Mostara (Salem Marić) koji su dozvolili Upravi da deponira najlon i plastiku na dijelu deponije koje je zatvoreno prije 15 godina, smatra on.

Kako kaže Hujdur, večeras su građani došli na deponiju kako bi poručili da to više neće trpjeti i da će u narednom razdoblju ponovno stati i blokirati deponiju ukoliko se uskoro ne predlože izravna rješenja, odnosno nova lokacija za deponiranje.

Imali smo već dva sastanka s federalnom ministricom okoliša i turizma (Nasiha Pozder) koja je pokazala želju i volju za rješavanjem ovog problema i ponudila neka rješenja koja do sada nismo imali. Dosadašnje vlasti su pričali kako treba riješiti problem, međutim nikad se nije ponudilo konkretno rješenje. Ona je kazala da je rješenje spalionica kakvu su vidjeli u Sloveniji i da to neće biti na ovoj lokaciji jer smo jasno dali do znanja da nikada više nećemo dozvoliti deponiju na ovim prostorima, naglasio je on.

Požar na deponiji Uborak (18. srpnja 2023.)

Hujdur je još dodao kako ovih dana rade na kaznenim prijavama za nadležne, odnosno za ravnatelja deponije, gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća Mostara.

Sigurno će u narednim danima kaznene prijave biti predane Tužiteljstvu pa ćemo vidjeti hoće li biti aktivirane, a nadamo se da hoće jer imamo sve preduvjete da budu aktivne te da se ovi ljudi pozovu na razgovor i odgovaraju za ovo što su uradili na ovom prostoru, podvukao je on.

Stanovnik sela Gornji Vrapčići i član Udruge građana “Jer nas se tiče” Edhem Čustović dodao je kako je jučerašnji požar na deponiji bio inicijator okupljanja, poručivši gradskim vlastima da će, ukoliko ne poduzmu sve aktivnosti oko iznalaženja nove lokacije, biti primorani u narednom razdoblju blokirati deponiju.

To je izgleda jedini način da se naši zahtjevi ispoštuju i da sjednemo za stol kako bismo riješili ovaj problem dug četiri, pet godina. Na staru plohu, na kojoj je prestalo odlaganje smeća prije 15 godina, u zadnjih 20 dana ravnatelj, po nalogu vjerojatno svojih šefova, odlaže smeće koje se jučer zapalilo. Ovo stanovništvo je interveniralo i pozvalo policiju i vatrogasno društvo da se ugasi požar, istaknuo je on.

Čustović je na kraju ponovio da će blokirati ovu lokaciju ukoliko se njihovi zahtjevi budu ignorirali.

Ugašen požar na deponiji Uborak

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.