MOSTAR: Nema novca za plaće do kraja godine

Nametanje proračuna Mostara od gradonačelnika Ljube Bešlića bila je “protupožarna” mjera koja je osigurala minimum funkcioniranja ovoga grada.

Ipak, postavlja se pitanje kako dalje, odnosno kako završiti ovu godinu bez većih potresa.

Gradsko vijeće više ne postoji jer mu je mandat istekao, a i ono je svojim radim punilo proračun.

– Samo na imovinskom odlukama smo osiguravali milijune maraka gradskom proračunu. Kako Vijeće više ne može donositi te odluke, Grad je ostao bez dijela sredstava. Sigurno je kako će proračun Mostara uskoro trebati rebalans, a njega nema tko usvojiti. Sredstava za isplatu plaća do kraja godine neće biti – rekli su za Večernji list zaposlenici u Gradskom vijeću Mostara.

Bivši dopredsjednik Vijeća Danijel Vidović i dalje dolazi na posao. Zato što mora jer nema tko da ga oslobodi dužnosti koje je obnašao.

– Zakon kaže da nam je mandat istekao, ali i dalje svaki dan dolazim na posao. Institucije koje mogu riješiti pitanje mandata Gradskog vijeća Mostar još uvijek ne rade svoj posao. Sjednica neće biti, niti novih odluka. Nalazimo se u slijepoj ulici, a jedino rješenje su izbori – rekao je jučer Vidović za mostarski list.

Njegov stranački kolega i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slađan Bevanda nam je rekao kako je svima jasno da je proračun grada nametnut kako bi se osigurao minimum života u Mostaru.

– Nitko nije očekivao razvojne projekte od ovoga proračuna. Minimum je osiguran, a ne trebamo zaboraviti kako je Gradsko vijeće prije isteka mandata usvojilo regulacijske planove. Stvorena je osnova na kojoj se može raditi. Proračun se puni, a hoće li to biti dovoljno, ostaje da vidimo. Svi trebamo dati potporu Gradskoj upravi koja radi u teškim uvjetima, a ne podnositi kaznene prijave protiv onih koji rade na normalizaciji stanja – istaknuo je Bevanda.

HDZ 1990. radi na prijedlogu promjene Izbornog zakona BiH, i to u onom dijelu koji se odnosi na Mostar. Ovo je za Večernji list potvrdio prvi čovjek ove stranke u gradu na Neretvi Slaven Raguž.

– Mi ćemo na prvoj idućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH staviti ovu temu na dnevni red. Prije toga želimo ovaj prijedlog usuglasiti s HDZ-om BiH kako bi on bio u konačnici prijedlog Hrvata. Svima je jasno kako Mostar ovako ide u propast, a netko će za to u konačnici morati preuzeti odgovornost – poručio je Raguž.

On nije precizirao kada će predstavnici dva HDZ-a razgovarati o prijedlogu promjene Izbornog zakona BiH, ali se očekuje kako će ovaj proces uskoro biti otvoren.

Na kraju treba reći kako OHR, koji je i nametnuo sporni Statut Mostara, i dalje sve gleda skrštenih ruku. Nadaju se kako će građanski nemiri u konačnici prisiliti političare na kompromis. (Bljesak.info)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.