Mostar: Najavljena sanitarna sječa sasušenih platana

Služba za komunalne poslove Grada Mostara priprema projekt sanitarne sječe, sasušenih – uginulih stabala platana u zaštićenoj aleji, u Ulici kneza Branimira IV.

Zbog rizika za sve sudionike u prometu u Ulici kneza Branimira IV, dijelove krošnje na stablima javorolisnog i manjim dijelom orijentalnih platana mora se ukloniti zbog bojazni od njihovog urušavanja.

Dva stabla će biti u potpunosti uklonjena, a na ostalim stablima će se ukloniti oboljele i suhe grane koje su inficirane oboljenjem Massaria platani/Splanchnonema platani te grane su u potpunosti sasušene, koje kao takve statički ugrožene i sklone odvaljivanju.

Stabla koja će se podvrći mjerama sanitarne sječe inficirana su i uništena pod utjecajem lignikolnig gljiva (Fomes fomentarius, Inonotus hispidus, Tremetes versicolor). Ona također predstavljaju izvor infektivnosti za sva okolna stabla i podložna su statičkom lomu uslijed mikro razgradnje unutarnjih mehaničkih tkiva debla i krošnje. Evidentno je na pobrojanim stablima i prisustvo ksilofagnih insekata, koji dodatno degradiraju statiku i sveukupno zdravstveno stanje platana u navedenoj aleji.

O svemu navedenom napravljen je inspekcijski očevid te je Inspektor zaštite okoliša (Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara) o navedenom donio rješenje 19. svibnja 2020. Broj: UPI-08/3-19-4425/20.

Prilikom izvođenja mjera sanitarne i sanacijske sječe zaustaviti će se promet u navedeno ulici, o čemu će javnost i mediji biti informirani. Skrećemo pozornost pješacima i svim ostalim sudionicima u prometu da budu oprezni prilikom kretanja ovom alejom, navode iz Službe za komunalne poslove Grada Mostara.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.