Mostar: Na grobljima sve manje mjesta, cijene visoke

Nedostatak grobnih mjesta velik je problem u svim većim gradovima BiH, pa tako i u Mostaru. Na katoličkom dijelu groblja Šoinovac ostalo je svega 30 grobnih mjesta, piše Večernji list BiH.

Cijene i slobodna mjesta

Cijena zemljišta za grobno mjesto iznosi vrtoglavih 2200 KM, a jedino za stare članove Hrvatskog katoličkog pogrebnog društva ona iznosi 1100 KM. Tako je cijena grobnog mjesta zapravo jednaka prosječnoj cijeni kvadrata stana u Mostaru. – Radi se o strmom i tvrdom terenu, gdje je potrebno angažirati teške strojeve, pripremiti prilaze, izvesti stepeništa kako bi se pripremio prostor za grobnice.

Potrebno je uraditi i potporne zidove više od 2 metra za svaku grobnu parcelu, objašnjavaju iz Gradske mrtvačnice Bijeli brijeg. No, tu se grobnica može kupiti i povoljnije. Pronašli smo oglas na portalu Pik.ba u kojem se prodaje grobnica na Šoinovcu za dvije osobe, ali za upola manju cijenu. – Pronašao sam drugo mjesto, a ovu grobnicu prodajem za 1000 KM.

Krajem devedesetih kupio sam je za iznos za koji je sada prodajem, iako vjerujem da sad vrijedi više, rekao nam je jedan oglašivač. Za razliku od Šoinovca, na groblju Masline svi kapaciteti odavno su popunjeni, a na Smrčenjacima od ovog mjeseca kreću radovi na proširenju groblja. – Završetak radova bit će do srpnja, a planirano je ukupno 136 grobnih mjesta.

Cijena za pojedinačnu grobnicu s dva grobna mjesta je 4500 KM, a za dvostruku grobnicu s četiri mjesta 9000 KM, rekao nam je izvođač radova. Ističe kako su, za razliku od drugih groblja u Mostaru, za ove grobnice su svi papiri uredni (1/1), zbog čega je i cijena viša.

Također, cijena uključuje LED-rasvjetu, betonske opločnike, klupe i uređenu hortikulturu. No, unatoč dvostruko višoj cijeni od grobnica na Šoinovcu, potražnja Mostaraca za ovim novim grobnim mjestima poprilično je velika. – Ostalo je 40-ak slobodnih mjesta, iako smo oglas o prodaji dali prije samo petnaestak dana, kazao je izvođač.

Dodao je da je mogući razlog za veliku zainteresiranost zapravo onaj vjerski, tj. da katolici vjerojatno žele biti pokopani na grobljima koja su isključivo katolička, kao što je slučaj sa Smrčenjacima. U prilog toj tvrdnji svakako ide i činjenica da su grobna mjesta na Šoinovcu, koji nije isključivo katolički, unatoč povoljnijoj cijeni znatno manje tražena.

Nedostatak prostora

Na najvećim mostarskim grobljima, Masline, Smrčenjaci i Šoinovac, trenutačno postoji 3471 grobno mjesto. Ako uzmemo u obzir da je, prema posljednjem popisu stanovništva u BiH, u Mostaru registrirano više od 50 tisuća katolika, lako je zaključiti da će taj broj i u budućnosti biti itekako nedovoljan.

Nedostatak prostora za ukop umrlih svake je godine sve veći problem građanima Mostara. Prema svemu sudeći, oni koji odranije imaju napravljene grobnice ne moraju se brinuti gdje će ukopati svoje mrtve, no oni koji nemaju riješeno to pitanje, na raspolaganju još imaju 70 grobnica u Mostaru, ali s poprilično visokim cijenama.

Kao opcije ostaju još groblja u prigradskim naseljima ili na lokacijama izvan grada, a mjesta za proširenje postojećih groblja u Mostaru više nema.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.