Mostar: Na dvama spomenicima Hrvate se pogrdno vrijeđa

Prije četiri dana u Mostaru je odana počast trojici talijanskih novinara iz Trsta koji su poginuli od projektila, najvjerojatnije ispaljenog s položaja Hrvatskog vijeća obrane. Na taj događaj, očekivano, stigao je i talijanski veleposlanik.

Prije deset dana daleko od kamera i političara okupio se dio rodbine četvero ubijene djece u dobi od 10 do 13 godina, kao i žrtve koje su također ozlijeđene u eksploziji projektila, najvjerojatnije ispaljenog s položaja bošnjačke Armije BiH.

Na spomeniku koji se nalazi nedaleko od Bulevara u istočnom, većinski bošnjačkom dijelu grada piše: Na ovome mjestu od ustaške granate nevino stradaše 28. 1. 1994. talijanski novinari Marco Luccheta, Ota Alessandro i D’Angelo Dario. Istodobno, na malenome crnom kamenu koji se nalazi zalijepljen na objektu trafostanice kod zgrade Mostarke stoji ispisano: “Armin Rizvan (1981.), Damir Rizvan (1982.), Emil Meškić (1981.) i Emaila Meškić (1984.). – 23. 1. 1994.” U tome topničkome napadu još su ozljede zadobili Olja Bojanić, Adnan Mušić, Dragan i Marijofil Šarić.

Koliko je bizaran, zlonamjeran napis na spomeniku u istočnome Mostaru, kao i oni “slobodni građani Mostara” koji se navodno potpisuju kao njegovi sponzori, zapravo najviše govori spomenik u zapadnome dijelu grada. Da su se vodili istom logikom kao “slobodni građani”, onda bi sigurno na spomeniku kod Mostarke trebalo pisati “Na ovome mjestu od b…..e granate poginula su djeca”, piše novinar Večernjeg lista Zoran Krešić.

Iako je u bilo kojemu slučaju degutantno brojati krvna zrnca žrtava, četvero ubijene djece su Bošnjaci koje je u suludome ratu ubio minobacački projektil koji je vjerojatno potegao njihov sunarodnjak. S vremenskim odmakom od 30 godina od tih događaja bilo bi posve normalno očekivati kako su se politike, a ne nikakvi “slobodni građani”, spremne odreći svoje mitomanski izgrađene kupole o moralnoj superiornosti i pričanju priča da se radi o postrojbama ili narodu u kojemu nije bilo pojedinaca koji su činili monstruozne zločine.

Upravo zbog takvog šovinističko-mitomanskog pristupa svoje sudjelovanje na obilježavanju stradanja talijanskih novinara odbili su predstavnici Hrvatske republikanske stranke, koja je zatražila uklanjanje tog sramotnog spomenika, koji za ambiciju jedino ima Hrvate svrstati u taj zločinački povijesni narativ.

Nikada nismo i nikad nećemo podržavati bilo kakav vid šovinističko-nacionalističkog vrijeđanja po bilo kojoj osnovi niti ćemo svojom prisutnošću podržati povijesnu relativizaciju i podrivanje dodatnih međunacionalnih netrpeljivosti. Svojim dolaskom na mjesto stradanja, dok onakva ploča postoji, pogazili bismo sve ono za što se zalažemo dok se spomen-ploča ne ukloni, naveli su republikanci.

No, nije to jedino mjesto gdje se vrijeđa Hrvate. Ispred Osnovne škole u naselju Šehovina bošnjačku djecu uči se kako su njihove rođake, pripadnike Armije BiH, pobili pripadnici ustaša i četnika.

Pamti, ti što stojiš ovdje i gledaš ovaj ljiljan! Znaj da on predstavlja sve ono što smo bili, što jesmo i što ćemo biti. Pamti nas, koji smo stiješnjeni između Istoka i Zapada branili naš narod, naš spaljeni grad i domovinu. Zapamti! Da nije bilo nas, ne bi bilo ni tebe. Pamti nas. Pamti i nedužnu djecu, žene i starce koje su ubili četnički i ustaški zločinci. Pamti! Ali ne mrzi. Jer mržnja je teret i zločin u začetku. Pamti i zapamti kako se zlo koje nas je zadesilo više nikada ne bi ponovilo, stoji na srednjoj ploči spomenika, piše Večernji list.

A tim se spomenikom upravo jedino to i potiče. Mržnja prema Hrvatima i Srbima. I to na najgorem mogućem mjestu – ispred škole, gdje se formatiraju nove generacije za sukob i obračun s vršnjacima. Ovi se napisi godinama nalaze na tim spomenicima te se pokušava javnost uvjeriti kako je to ispravan način promišljanja.

Jednako kao što se godinama, uglavnom iz bošnjačkih stranaka, medija i javnosti ukazivalo na to kako su jedino prijeporni nazivi ulica po ustaškim velikanima iz redova Hrvata, dok pak, nakon što su ti nazivi s pravom sklonjeni, nije poduzeto ništa da razne Handžar SS nacističke divizije i njihovi zapovjednici, vjerski službenici, razni podupiratelji nacista, antisemiti, mladi muslimani budu prognani iz glavnoga grada BiH.

(www.jabuka.tv | Foto: HRS)

13 komentara

  • Di je gradonacelnik Mostara? Pod hitno skinuti to zlonamjerno napisano. Zar on nije zna, sta se tu sara? Predlazem mu, da skine tokder imena svih anti-hrvatski ulica po Mostaru. Neka pocme sa krvavim bravarom. A vrati prostor “partizanskog groblja” biskupiji Mostar.

    • Mislim da je ova ploča na ovom mjestu već odavno. Nije stavljena za mandata ovog gradonačelnika. Nije ju skinuo njegov prethodnik, niti bilo tko drugi, niti bih je ja skidala! Danas je skineš, sutra će oni staviti novu. Mislim da je gradonačelnik odlično postupio, odao je počast nevinim žrtvama, kulturno i dostojanstveno, ne obazirući se na plitki pokušaj nečije provokacije. Namjerno je stao ispred stepenica, ne dozvolivši da ga se slika ispod provokatorskog natpisa! Cilj ove ploče je izazvati reakciju, bijes, svađu, mržnju, a upravo on se mudro izdigao iznad toga i pokazao spletkarošima gdje im je mjesto, IZA LEĐA fotografa.

  • Talijani su vukli četnike za sobom, u Rami neviđen poklj napravili. Moglo je talijansko izaslanstvo obići i taj spomenik.

    • Talijani su dan danas politicka fasisticka kurvetina Europe. Nemaju oni truna morala sto se tice njihovi zlodjela. U drugom svitskom ratu ubili su mi 19godisnju rodicu moje majke. Cura jahala na svom konju, tili je talijani zaustaviti, mala nije znala sta namjeravaju, probala utjec i oni hladnokrvno joj u leda pucali. 😢

  • Muslimani i islam najveće zlo na ovom svijetu,same laži izmišljena povijest i uvijek njihovi ljiljani, pa same laži i prisvajanja tuđega

  • Nema goreg ljudskog oblika od poturice, izdao jednom svoju vjeru i ime, i opet će.
    A naši mediji, političari šute i gonjaju tzv. Europske vrijednosti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.