Mostar kreće s pripremama za izgradnju sekundarne kanalizacijske mreže

Nakon što su u protekle dvije godine riješene sve poteškoće oko nastavka projekta izgradnje sekundarne kanalizacijske mreže, u Gradskoj vijećnici Mostara održan je prvi sastanak s konsultantima tehničke pomoći dodijeljene Gradu Mostaru za projekt “Sekundarna kanalizacijska mreža za Grad Mostar.

U ime Grada Mostara sastanku je nazočio gradonačelnik Mario Kordić sa suradnicima, direktor i izvršni direktor JP Vodovod sa suradnicima, kao i zaposlenici Agencije za vodno područje Jadranskog mora koji su aktivno sudjelovali u pripremi aplikacije za tehničku pomoć.

Tehnički tim čine Jeremy Lazenby, voditelj tima, Karla Wagner, projektna direktorica, Admir Ceric, projekt menadžer podprojekta, Nihad Kuljuh, glavni inženjer i stručnjak za otpadne vode, Ivana Puljić, prevoditeljica, a sastanku je nazočio i Peter Szappanos, predstavnik Europske investicijske banke.

Tehnička pomoć Gradu Mostaru je dodijeljena u Investicijskom okviru za Zapadni Balkan (WBIF) i iznosi cca 700.000 eura. U okviru dodijeljene tehničke pomoći pripremit će se sva nužna dokumentacija potrebna za sljedeću fazu realizacije projekta prikupljanja i tretmana otpadnih voda Grada Mostara. Okvirno trajanje projekta je dvije godine.

U prethodnoj fazi projekta Grad Mostar je izgradio uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (WWTP) te kroz WATSAN projekt, glavne obalne kolektore (glavni desnoobalni i glavni lijevoobalni kolektor) čime su se stvorile pretpostavke za daljnju dogradnju sekundarne fekalne kanalizacijske mreže kako se fekalije ne bi ispuštale u rijeku Neretvu bez tretmana (pročišćavanja).

Za naselja na lijevoj obali rijeke Neretve predviđa se izgradnja potpuno nove fekalne kanalizacije dok se na desnoj obali rijeke Neretve predviđa izgradnja fekalne kanalizacije u naseljima u kojima ista u ovom trenutku nije izgrađena.

Nakon okončanja tehničke pomoći Grad Mostar će posjedovati nužnu tehničku dokumentaciju za sljedeći investicijski ciklus u okviru projekta “Prikupljanje i tretman otpadnih voda”, što u konačnici treba osigurati da se sve otpadne vode središnje gradske kotline prije ispuštanja u rijeku Neretvu pročišćavaju.

(www.jabuka.tv | Foto: Grad Mostar)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.