Mostar: Konferencija EU Projekti okupila stručnjake iz cijele regije

Svečano otvorenje Konferencije EU projekti pod nazivom “Korištenje EU fondova u kontekstu nove strategije EU za Zapadni Balkan” u petak je upriličeno u organizaciji Apriori BH, Ureda Vlade ŽZH za Europske integracije i Vlade HNŽ.

Veliki interes za Konferenciju pokazali su predstavnici iz svih sektora: javnoga, privatnoga, visokoškolskog i nevladinih organizacija. Cilj konferencije EU projekti je informiranje budućih aplikanata te razmjena iskustava kako bi se povećao broj i kvaliteta prijavljenih i realiziranih projekata.

Ivana Maletić, zastupnica Republike Hrvatske u EU parlamentu održala je uvodno predavanje na temu “Mogućnosti korištenja EU fondova za financiranje projekata u BiH”, nakon čega je odgovorila na brojna pitanja sudionika Konferencije.

Predpristupna sredstva namijenjena su učenju korištenju velikih sredstava u budućnosti. Bosni i Hercegovini su se konačno otvorila i sredstva za poljoprivredu koja su važna poljoprivrednicima iz razloga da mogu naučiti kako raditi sa EU novcem, rekla je Ivana Maletić, dodajući da ovakve konferencije ljudima približavaju mogućnosti i načine korištenja predpristupnih fondova.

Najvažnije je biti informiran, tko je najinformiraniji taj će biti i najuspješniji, ustanovila je zastupnica Maletić.

Ovakva Konferencija je i potrebna i važna jer će se uskoro sve više govoriti u EU fondovima u kontekstu strategije Europske komisije za Jugoistočnu Europu. Bit Konferencije je upoznati se s prednostima koje nam se otvaraju kroz fondove, ali i s obvezama koje imamo kao korisnici fondova. Naglasak je na edukaciji o pripremanju projekata pa da budemo spremni kad nam se te mogućnosti otvore, zaključio je Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke, suorganizator Konferencije.

Vlada HNŽ-a je u prethodnom periodu uspješno provela projekte AdriGov HOLISTIC i KEPASS, iz IPA Jadranskog programa te projekte CapRadNet i BLUESKILLS. Vladinom potporom omogućen je završetak projekta Međunarodne zračne luke Mostar ADRIASTARTER i općine Ravno “Bicikliranjem kroz povijest – Revitalizacija stare uskotračne pruge ĆIRO”. Intenzivirali smo projekte i zajednički rad sa susjednim županijama u RH i drugim regijama na Jadranskom podrućju, kazao je Veselko Čerkez, predstojnik ureda Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

Ivan Jurilj iz Ureda za europske integracije ŽZH i suorganizator Konferencije rekao je kako ŽZH već ima odobrenih preko 2 milijuna eura za 2019. godinu. Dodao je i da će konferencija pomoći aktualizirati temu EU programa zbog budućih fondova koji dolaze i da se potrebno već sad spremati za ono što dolazi za 3-4 godine.

Konferencija je važna nama sa županijske i regionalne razine zbog toga što ćemo se moći nametnuti kroz privlačenja partnera i gostiju, i što ćemo moći sve više širiti tu mrežu kontakata, zaključio je Jurilj.

Nakon uvodnog izlaganja zastupnice Maletić, uslijedila je panel diskusija kojoj su nazočili Zara Halilović (sektor za koordinaciju pomoći Europske unije u Direkciji za EU integracije), Bojan Vujović (Ured nacionalnog koordinatora za IPA program u Crnoj Gori), Dejan Gojković (Ministarstvo za europske integracije Republike Srbije) i moderator Ivan Jurilj (ravnatelj Ureda Vlade ŽZH za europske integracije). U sklopu Konferencije EU Projekti predstavljeni su programi: EU4Business koji je predstavila Snežana Tomić iz GIZ ureda BiH te je Danijel Šogorović iz NCP HORIZON 2020 predstavio projekt HORIZON 2020.

Oko 120 sudionika iz preko 30 gradova i općina imali su priliku poslušati predstavljanje uspješno realiziranih EU projekata iz regije u javnom i privatnom sektoru. Iz javnoga sektora predstavljeni su redom: COWORKING Zadar – predstavila ga je Renata Marušić iz ZADRA NOVE; Connecting Sepatated – predstavio ga je Mirko Rašić iz JP Parkovi te ĆIRO – Putovanje kroz povijest koji je predstavila Maja Vican iz REDAH-a. Projekti predstavljeni iz privatnoga sektora su: KATANA čije je predstavljanje upriličio Milan Šolaja direktor ICT Vojvodina; projekt LEARNING FACTORY predstavio je Željko Stojić – dekan Fakulteta strojarstva i računarstva te projekt Best4Smes kojeg je predstavio SlavišaStajković, voditelj projekata u NERDA-i.

Završna panel rasprava bila je s predstavnicima najuspješnijih lokalnih i regionalnih razvojnih agencija u BiH poput: Branke Janko – Razvojna općina Žepče, Sanja Karanović iz PREDA – e (Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora), Ivana Mišković iz Vlade HBŽ te Mirna Jelčić iz REDAH-a.

Mostar je tako danas bio centar informacija iz EU Programa, a sudionici su dobili odgovore na pitanja koja će im sigurno olakšati buduće prijave i realizacije projekata, priopćeno je.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.