Mostar i ove godine bez izbora, dogovor stranaka nije na vidiku

Mostar, grad u kojem građani više od deset godina ne mogu izaći na izbore opet je “izvisio” nakon što je Središnje izborno povjerenstvo BiH danas donijelo Odluku o raspisivanju lokalnih izbora.

Jedino je Mostar izostavljen, opet.

Za gradsko vijeće Mostara izbori nisu raspisani jer su izborna pravila koja su vrijedila za taj grad, odlukom Ustavnog suda BiH još 2008. stavljena izvan snage. Ustavni sud tada je ocijenio kako ona nisu u skladu s Ustavom, piše Klix.ba.

Ključne bošnjačke i hrvatske političke stranke SDA i HDZ BiH, koje dominiraju gradom na Neretvi, već više od desetljeća nisu se u stanju dogovoriti o novim izbornim pravilima.

Zbog toga je Mostarka Irma Baralija tužila Bosnu i Hercegovinu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, a presudom je naloženo BiH da izmijeni zakonodavstvo kako bi se omogućilo održavanje demokratskih izbora u Mostaru.

Stoga, predsjednik Gradskog odbora SDA Grada Mostara, Salem Marić, smatra kako je Središnje izborno povjerenstvo ostavilo mogućnost da istekne rok koji je sud u Strasbourgu dao Ustavnom sudu BiH, odnosno Parlamentu BiH do 29. srpnja 2020 godine, kako bi se postigao dogovor.

Ako se do 29. srpnja ne postigne dogovor u Parlamentu, onda sam siguran da će Ustavni sud donijeti privremenu mjeru za izbore u Mostaru. Po meni bi bilo neshvatljivo da se izbori u Mostar ne održe čim se stvore uvjeti, a to je početak iduće godine, siguran sam, kaže Marić.

Predsjednik Hrvatske Republikanske Stranke Slaven Raguž kaže kako je sasvim siguran da neće biti dogovora u Parlamentu, jer trenutno stanje, tvrdi on, odgovara strankama SDA i HDZ.

Damir Džeba, koji je kao predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar sudjelovao u pregovorima oko rješenja za Mostar, ističe da je HDZ BiH spreman za izbore. Međutim, naglašava da kao i svih proteklih godina SIP nije mogao raspisati izbore za jer su suspendirana pravila izbornog zakona zbog, kako ističe, očiglednog kršenje demokratske prakse u svijetu.

Što se tiče HDZ-a i HNS-a u cijeloj priči mi smo imali pregovarački proces i došli smo do dva modela. Nažalost, mi nikada nismo u Parlamentarnoj skupštini izmijenili izborni zakon na temelju čega bi se mogli raspisati izbori u gradu Mostaru, pojašnjava Džeba.

Ističe da su izbori prijeko potrebni Mostaru i da puno toga pati zbog nefunkcionalne vlasti, ali kako nije provedena odluka Ustavnog suda, ni izbori se nisu imali na temelju čega raspisati.

Poznat datum ovogodišnjih Lokalnih izbora u BiH

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.