Mostar: 55 posto manje kazni za vožnju u pijanom stanju

Od početka ove godine prema podacima Policijske postaje za sigurnost prometa HNŽ-a čak za 55 posto je smanjen broj kazni za vožnju u pijanom stanju, što predstavlja puno manje potencijalnih vozača pod utjecajem alkohola.

Glasnogovornik MUP-a HNŽ-a Ljudevit Marić u razgovoru za Dnevni list je kazao da je najveći broj prometnih nezgoda uzrokovan neprilagođenom vožnjom.

“Najveći uzrok prometnih nezgoda je ne prilagođavanje brzine vožnje kretanja vozila uvjetima koje dozvoljava cesta i većinom to čine neiskusniji vozači”, kazao je Marić.

Na magistralnom putu M17 su postavljene radarske kontrole, koje prema Marićevim riječima većinom budu najavljene putem elektronskih medija.

Od početka godine prema podacima MUP-a HNŽ-a, na području grada Mostara pojačava se kontrola na magistralnoj cesti M17. Obzirom na turističku sezonu povećan je i broj radarskih kontrola, dok se prekršaji u većoj mjeri sankcioniraju. Od veljače ove godine pa do danas uvedena je akcija pojačane kontrole u prometu, kojom se nastoje suzbiti prometne nesreće.

Prema njegovim riječima grad Mostar je najveći prema broju kaznenih prekršaja.

“Mostar je grad s najvećim brojem kaznenih prekršaja. Prije dva mjeseca zaveli smo akciju za motocikle i vožnju bez odgovarajuće opreme. Najviše je onih koji voze bez kacige za motocikle i bez položenog vozačkog ispita”, kazao je Marić.

Što se tiče vikenda, Marić je izjavio kako su povećane mjere opreza, naročito za kretanje vozila na području M17 iz smjera Sarajevo Mostar, kao i nedjeljom na području Doljani prema M17 Sarajevu.

Kazne za vožnju u alkoholiziranom stanju kreću se od 50 do 1000 KM. Izmjerenu razinu alkohola od 03 do 1 g/kg plaća se od 50 do 250 KM. Kaznu u iznosu od 100 do 300 KM, vozač snosi ako mu je izmjerena razina alkohola od 1 do 2 g/kg, dok se za više od 2 g/kg kazna plaća u iznosu od 400 do 1000 KM. Pored plaćanja kazni u novčanom iznosu, prakticira se i oduzimanje vozačke dozvole do otriježnjenja vozača, odnosno 12 sati nakon oduzimanja vozačke dozvole, piše Dnevni list.

Obzirom da je sezona godišnjih odmora u punom jeku vozačima se savjetuje da smanje brzinu, da ne sjedaju za volan umorni, ali i da koriste osnovna sredstva zaštite u vozilu.

Pored plaćanja kazni u novčanom iznosu, prakticira se i oduzimanje vozačke dozvole do otriježnjenja vozača, odnosno 12 sati nakon oduzimanja vozačke dozvole.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: