Most s HDZ-om razgovara o premijeru

HDZ je sinoć formalizirao odgovor Mostu u kojem su pristali na mogućnost razgovora i o nestranačkom premijeru. U odgovoru navode i da su spremni prihvatiti suradnju i s onima unutar lijeve koalicije koji podupiru reforme po načelu stručnosti i odgovornost.

HDZ poziva Most na otvoreni razgovor o definiranju političkih i upravljačkih mehanizama nužnih za provedbu reformi, a takvim razgovorom doći će do najboljih kadrovskih rješenja. HDZ­-ov odgovor sročen je u četiri točke u kojima konstatiraju da je Hrvatska raste na čelu sa SDP-­om odbila uvjete Mosta (tripartitna Vlada i nestranački premijer). Također, pozivaju Most na nastavak razgovora u cilju formiranja saborske većine koja će izabrati šefa Sabora i novu reformsku Vladu. Očekivano, HDZ je odgovore skrojio tako da ispada kako nisu ništa odbili ( jer SDP je već odbio tripartitnu Vladu), a oni nude mogućnost (nije jasno kakvu) suradnje sa SDP-­om. Također, pristaju i na mogućnost razgovora o nestranačkom premijeru svjesni da im je jedina mogućnost dolaska na vlast dogovor s cijelim Mostom i tu šansu ne žele prokockati.

HDZ i Most traže nestranačkog kandidata za premijera, a i šef HDZ­-a Tomislav Karamarko jučer je rekao da je ta opcija na stolu. Iako službenih informacija o kandidatu nema, neslužbeno se barata s dva ekonomista, Željkom Lovrinčevićem i Sandrom Švaljek. Iz Mosta su nam rekli kako on nije kandidat te da se o imenima nije razgovaralo. Iz HDZ­-a su nam također demantirali informaciju. Odgovor HDZ­-a Mostu u SDP­u drže kako nije ništa drugo nego puki kukavičluk i dokaz da je SDP znatno jača stranka. ­

– Oni zapravo ništa nisu ni odgovorili, nisu rekli da su za tripartitnu koaliciju, a još su čekali do zadnje minute­ – kaže naš izvor iz SDP­-a. U stranci na Iblerovom uvjereni su kako u Mostu neki očito rezoniraju da je HDZ slabija strana i zbog toga vjeruju da će s njima lakše postići dogovor. Ali to je loša strategija jer im to opet neće biti dovoljno za formiranje većine i opet će morati ići u “lov” na druge mandate. Stoga se u SDP-­u pitaju zašto Most uporno ne želi ići gdje je većina. Inače, predsjednik SDP­-a Zoran Milanovićjučer je poslao pismo Mostu u kojem je istaknuo kako Hrvatska raste želi i dalje pregovarati s Mostom i pokušati postići dogovor. Most je sinoć imao neformalni sastanak članova Kluba zastupnika i Nacionalnog vijeća koji se danas nastavlja sjednicom. Most će nastaviti razgovor s Domoljubnom koalicijom o nestranačkom premijeru.­

– Pozvat ćemo SDP još jednom da promijeni mišljenje i priključi nam se u razgovorima s HDZ­-om, ako neće, nastavljamo s drugom stranom­ – rekao nam je član Nacionalnog vijeća Nikola Grmoja.

Vijeće danas mora dogovoriti što će točno donijeti na stol pred HDZ, ali to bi trebao biti neki prijedlog nestranačkog mandatara. U toj stranci očekuju da će i HDZ imati svoj prijedlog. A jučer je predsjednica Kolinda Grabar­-Kitarović otpočela i treći krug konzultacija – prvi put za istim stolom preko puta nje sjedili su jedan do drugoga predsjednik HDZ-a i SDP-­a Tomislav Karamarko i Zoran Milanović. Pokraj njih sjedili su ostali šefovi stranaka desne i lijeve koalicije. Predsjednica je istodobno sazvala dvojicu lidera koalicija jer je željela dobiti odgovor na pitanje postoji li mogućnost da se te dvije koalicije, koje su zajedno na izborima osvojile 115 zastupničkih mjesta, dogovore o formiranju zajedničke vlade. Znači, velika koalicija, bez Mosta. U razgovoru koji je trajao 20-­ak minuta uvjerila se da SDP ne podržava tu mogućnost, a potom se i Karamarko izjasnio protiv takve vlade. Potom je predsjednica RH pitala šefove dviju koalicija imaju li potporu 76 saborskih zastupnika. I Karamarko i Milanović rekli su predsjednici RH da nemaju. Naš izvor iz lijeve koalicije kaže da su i Milanović i Karamarko predsjednici rekli kako žele suradnju s Mostom, ali bez HDZ-­a, odnosno SDP-­a.

Nakon konzultacija Zoran Milanović kazao je da legitimnost za mjesto premijera imaju samo Tomislav Karamarko i on jer su prošli izborni postupak. Inače, koalicija Hrvatska raste danas neće, doznajemo, ići na Pantovčak jer su konzultacije, kažu, obavili jučer.

(Večernji list)

Komentiraj: