MOST: Poskupljenje struje je legalizirana pljačka – Jabuka.tv

MOST: Poskupljenje struje je legalizirana pljačka

MOST nezavisnih lista danas je putem priopćenja za medije reagirao na najavljeno poskupljenje struje. Priopćenje stranke Bože Petrova u nastavku prenosimo u cijelosti.

“MOST poziva Vladu Republike Hrvatske da odustane od najavljenog poskupljenja električne energije i provede mjere koje će spriječiti poskupljenje.

Smatramo da je ovo udar na konkurentnost hrvatskog gospodarstva i put prema energetskom siromaštvu građana te odmak od revizije štetnih ugovora za vrijeme vlade Zorana Milanovića i novoga partnera HNS-a.

Bivši državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić komentirao je: „Novu cijenu električne energije Vlada nije stavila na e-savjetovanje, nije je dogovorila sa socijalnim partnerima, sindikatima, HUP-om, HGK niti je prezentirala javnosti viziju budućeg rješavanja ovog problema, već je donijela horizontalnu mjeru koja ne iziskuje veliki napor, tj. dokazala je svoju stabilnost nenormalnim povećanjem naknade.

Javni interes mora biti na prvom mjestu. Energetika mora biti u službi građana i gospodarstva, a ne servis klijentelističkim skupinama i svrha samoj sebi. Probleme ne mogu rješavati oni koji su ih stvorili.“

Povećanje cijene električne energije komentirao je i saborski zastupnik Mosta i bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić: “Ovo je nastavak rada Vlade Zorana Milanovića i ministra Ivana Vrdoljaka. Interesni lobiji obnovljivih izvora energije su se napokon uspjeli riješiti Mostovih ministara koji su donkihotovski vršili pritisak na smanjenje ugovorenih poticaja za obnovljivce koji su stranim investitorima garantirali ekstra profite, a hrvatskim građanima harač“.

Prebacivanje tereta na građane

Dodao je i kako ministar Ćorić nije poduzeo niti jednu aktivnost kojom bi povećanje naknade raspodijelio upravo na one koji ostvaruju najveću korist već je cjelokupan teret prebacio na hrvatske gospodarstvenike i građane.

„Tako ministar može biti svatko! Čestitam HDZ-u i HNS-u na dosljednosti u energetskoj politici“. zaključio je Panenić.

Mjere koje je Most provodio i koje bi ova vlada trebala nastaviti kako do ovog ne bi došlo:

1. Revizija svih štetnih ugovora i poništavanje istih
2. Reprogram kredita za obnovljive (najveće kamate u EU)
3. Produljenje otplate kredita obnovljicima
4. Po uzoru na EU zemlje trošarina na poticajnu cijenu za obnovljive izvore energije (prvenstveno vjetar)
5. Ubrzanje projekta burze električne energije koja će omogućiti trajne tržišne odnose i umrežavanje potrošača kako bi smanjili cijenu električne energije
6. Ulazak u strukturu cijene električne energije i razgovor s proizvođačima i neovisnim regulatorom HERA-om kako bi se našlo prostora da ne dođe do povećanja (istu stvar smo napravili prije pola godine kada smo spriječili povećanje cijene plina za 23 %)
7. Izbacivanje plinske kogeneracije iz sustava poticaja obnovljivih izvora energije
Most nezavisnih lista zalaže se za  snažnu energetsku tranziciju i trajno povećanje udjela obnovljivih izvora energije u energetskom miksu te stvaranje uvjeta da se građani što više uključe u energetsku tranziciju, a ne da se preko njihovih leđa odbija ista. Obnovljivi izvori energije su postali komercijalni i nije ih više potrebno poticati novim ugovorima”, stoji u priopćenju MOST-a.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.