Morate li platiti ono što slučajno razbijete u trgovini?

Nerijetko se događa da kupci u tržnim centrima i trgovinama slučajno obore, razbiju ili polome neki od proizvoda te taj isti proizvod moraju platiti, barem im tako kažu prodavači.

Potvrdila je to i čitateljica Faktora koja je u jednoj trgovini razbila bočicu jednog proizvoda te je to morala platiti.

Dogodilo se to sasvim slučajno, dok sam prolazila između redova s policama, te sam torbicom zahvatila proizvod koji je pao s police i razbio se. Radnice u trgovini su tražile da to i platim, kazala je čitateljka.

Međutim, kako su za Faktor kazali iz Ureda ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH, tek kupovinom proizvoda “rizik propasti ili oštećenja prelazi na potrošača”.

Zakonom o obveznim odnosima propisano je da roba koja je izložena na policama s cijenom predstavlja ponudu za kupca, potrošača, i do trenutka kupovine proizvoda i predaje stvari kupcu, rizik slučajne propasti ili oštećenja stvari snosi trgovac koji je takvu robu izložio u trgovini, pojašnjavaju iz Ureda.

Trgovine su često pretrpane robom te se kupci, htjeli ili ne, moraju provlačiti između polica.

Trgovci moraju biti svjesni tog rizika, da se zbog prenatrpanosti robom i skučenoga manipulativnog prostora za potrošače, mogu dogoditi oštećenja ili propast robe, kazali su iz Ureda.

Iz Ureda ombudsmana dalje navode da je Pravilnikom o uvjetima minimalne tehničke opremljenosti poslovnih prostorija za obavljanje trgovinske djelatnosti u FBiH propisano da trgovine moraju biti opremljene policama, tezgama, prodajnim stolovima, tako da širina opreme između njih iznosi najmanje 1,20 metara i omogućuje nesmetano kretanje kupcima i zaposlenom osoblju.

Prostor za potrošače ne smije biti zapriječen robama niti ambalažom korištenih proizvoda. Roba u trgovini ne smije se držati ispred vitrina i polica. Trgovci su obvezni prodavati proizvode, odnosno pružati usluge, potrošačima na način koji nije u suprotnosti s dobrim poslovnim običajima. Zakonom o zaštiti potrošača u BiH predviđena je novčana kazna za trgovca u iznosu od 2.500 do 5.500 KM ukoliko prodaje robu protivno dobrim poslovnim običajima, ističu.

Institucija ombudsmena za zaštitu potrošača u BiH poziva potrošače na oprez te ističe da je neophodno da raditi na njihovoj edukaciji.

Stalno ukazujemo na osnovno potrošačko pravo izbora, u smislu da za svoj novac imaju pravo na robu jednake kvalitete, bez nepotrebnih komplikacija s trgovcima, te da biraju trgovine u kojima se njihova prava ne dovode u pitanje i svaki put kad im se dogodi kršenje prava, reagiraju i kontaktiraju tržišnu inspekciju i druge organe nadležne za zaštitu potrošača, poručuju iz Ureda ombudsmana.

Neophodno je, ističu, i povećati inspekcijski nadzor kako bi trgovci svoju praksu podveli pod zakonske okvire kako ih ni potrošači, kupci, ne bi izbjegavali.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

 • ako ne platim može li me onda vlasnik tužiti za vandalni čin?
  nanosenje štete njegovoj imovini ?!
  kako to stoji u zakonu?
  Obično kad nas jedan zakon čuva onda nas drugi utopi 😀

 • Ja dok sam prolazila u M*** neka plastika od 7 KM pala pred mene i razbila se,uzela sam je i dala radnici koja je zatražila novac i da kupljeno nosim.
  Platila i bacila u smeće na kasi.
  Da sam prošla vjerovatno ne bi platila.

 • ja sam jednom pripit kupovao pivo na benziskoj crpki usput sam razbio par boca piva . za mnom su radnici imali pune ruke posla da očiste sav nered. još su mi rekli da ne moram platiti razbijeno pivo.SVAŠTA……….

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.